Steun voor lokale verenigingen en stichtingen tijdens lockdown

ClubSupport

De afgelopen weken hebben leden van de Rabobank uit Rotterdam, Capelle aan den Ijssel, Schiedam en Vlaardingen kunnen stemmen op hun favoriete vereniging of stichting. Via Rabo ClubSupport zijn er door lokale verenigingen 36 bestedingsdoelen opgegeven voor ondersteuning. De leden hebben beslist hoe hoog de bijdrage is per vereniging. Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt, komt de ondersteuning voor deze verenigingen dus als geroepen.

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Ook stichtingen hadden het zwaar; inkomsten vielen weg terwijl er meer beroep op hen werd gedaan. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 74 procent van de inwoners uit de provincie Zuid-Holland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Dit was tijdens de lockdown van afgelopen maart en april nog maar 21 procent. Ruim 65 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging gemist te hebben.

Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden, konden clubs de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun vereniging of stichting opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank. Vervolgens brachten Rabobank-leden via de Rabo App hun stemmen uit om daarmee te bepalen welke doelen welke bijdragen krijgen

Grote verscheidenheid winnende bestedingsdoelen

In Rotterdam kreeg stichting Hotpot Hutspot de meeste stemmen. Zij maken zich al sinds het begin van de crisis sterk voor kwetsbaren en zieken en hebben inmiddels ruim 15.000 maaltijden en voedselpakketten op persoonlijke en betrokken wijze bezorgd. In Capelle a/d IJssel kreeg de Zonnebloem de meeste stemmen. Zodra het weer kan, zetten zij de bijdrage in om uitjes te organiseren voor (vaak oudere) mensen met een fysieke beperking. In Vlaardingen was V.V. Zwaluwen de winnaar. Zij hebben verschillende bestemmingen voor het geld; onder andere trainingsprogramma’s voor mensen met een handicap en de aanleg van een speeltuintje voor de jongste jeugd. In Schiedam ging de hoogste bijdrage naar Sint Radboud Muziekvereniging die hun repetitieruimte van dubbel glas en van een goed ventilatiesyteem gaan voorzien.

Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt

Uit het onderzoek blijkt dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn. 

"De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale verenigingen en stichtingen blijven steunen. Zij hebben een belangrijke maatschappelijke rol en we zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigings- en stichtingsleven in Nederland. Onze verenigingen en stichtingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen", aldus Leo Peeters Weem, directievoorzitter van Rabobank Rotterdam.

Resultaten Rabo ClubSupport

Landelijk hebben zich dit jaar meer dan 30.000 clubs opgegeven voor de campagne Rabo ClubSupport. Dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. Rabobank Rotterdam deed voor de eerste keer mee en startte met 36 verenigingen en stichtingen. Tot en met 25 oktober hebben 967 leden van Rabobank Rotterdam via de Rabo App hun stem uitgebracht op hun favoriete club of vereniging. Leo Peeters Weem: "Voor de eerste keer prima aantallen, maar voor 2021 zetten we in op een verdubbeling. Zowel voor aantal deelnemende clubs als het aantal stemmende leden".

Rotterdam, 10-11-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn