Watertoren Groningen - Water Werken & Wonen

Monumentaal stadsicoon

Van mooi oud naar mooi nieuw! Watertoren Groningen wordt getransformeerd tot een unieke plek waar je kunt werken en wonen. Zo blijft een stuk geschiedenis voor iedereen zichtbaar.

Watertoren Groningen

De Watertoren aan de Dr. C. Hofstede de Grootkade in Groningen, ook bekend als ‘Watertoren West’, is ontworpen door stadsarchitect J.A. Mulock Houwer en werd voor het eerst in gebruik genomen in 1912.

Deze toren is met een hoogte van 56,3 meter één van de hoogste watertorens van Nederland. De toren had oorspronkelijk één hangbodemreservoir met een inhoud van 1000 m3. In 1925 is daaronder een tweede reservoir gebouwd van 782 m3. Het bovenste reservoir werd op 15 april 1945, tijdens de bevrijding van de stad Groningen, onherstelbaar beschadigd door Canadees artillerievuur. De watertoren is eind 2013 door het Waterbedrijf Groningen buiten gebruik gesteld

Transformatie monumentaal stadsicoon

De watertoren is eind 2013 door Waterbedrijf Groningen buiten gebruik gesteld en verkocht aan een particuliere belegger. Deze particuliere belegger heeft destijds met PDB architecten uit Groningen, gewerkt aan een transformatieplan. Dit plan werd met veel interesse gevolgd door De Calculus Groep. Al snel werd duidelijk dat de plannen op dat moment niet haalbaar waren.

Eind 2019 kwam de toren officieel weer te koop. De Calculus Groep bedacht zich niet en is hier meteen opgedoken. Samen met PDB architecten hebben ze naar de mogelijkheden gekeken. De inhoud van de watertoren wordt getransformeerd naar twaalf luxe twee- en driekamer appartementen. Daarnaast worden er werkplekken gecreëerd in de vorm van een co-workingspace.

De Calculus Groep start in september 2020 met de transformatie. De watertoren zal ongeveer een jaar in de stijgers staan en vervolgens feestelijk worden geopend.

Mede mogelijk gemaakt door de Calculus Groep, PDB architecten, BED'R Apartments, Vastgoed Groningen BV en Rabobank.

Groningen, 25-8-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn