Marceline van Schoonhoven over coronaregelingen voor ondernemers

Marceline van Schoonhoven

Dit keer geen column voor starters maar voor alle ondernemers. Het coronavirus houdt Nederland al weken in de greep. Voor de een betekent dat, dat zijn bedrijf plotseling helemaal stil ligt terwijl anderen het drukker hebben dan ooit. Ondertussen wordt volop nagedacht hoe de anderhalve-meter-richtlijn in de praktijk kan worden toegepast. Deze bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. Ook bij de Rabobank.

Normaal gesproken ga ik dagelijks naar kantoor, maar ook wij werken nu vanuit huis en dat was best even wennen. In de eerste twee weken was het zoeken naar een gepaste werkwijze voor iedereen. Maar al snel verliepen alle gesprekken en vergaderingen via telefoon of videogesprek. Het geeft mij persoonlijk veel energie om te zien dat er overal ontzettend creatieve oplossingen ontstaan.

Natuurlijk brengt deze tijd voor veel ondernemers ontzettende zorgen met zich mee. Voorheen sprak ik voornamelijk met ondernemers over het starten van een onderneming, mooie groeiplannen of die grote investering die gepaard gaat met een overname. Nu heb ik veelal gesprekken over “overleven”, want zo wordt deze tijd door veel ondernemers ervaren. Waar mogelijk probeer ik de ondernemers te ontzorgen door sparringpartner te zijn, mee te denken met alle maatregelen die er worden genomen en opties die aangeboden worden door de overheid. Wij hopen de ondernemers zo snel als mogelijk duidelijkheid te kunnen geven wanneer er behoefte is aan liquiditeitssteun.

Gelukkig hebben we veel ondernemers al mogen helpen door de aflossingen uit te stellen, de maandelijkse leaselast tijdelijk te pauzeren en door middel van de staatsgarantie een lening te verstrekken. Op www.rabobank.nl/bedrijven/corona vind je meer informatie over de regelingen die de Rabobank voor zakelijke klanten heeft, een overzicht van overheidsregelingen en prognoses voor verschillende sectoren.

Onze regio wordt net als de rest van het land zwaar getroffen door de coronacrisis, maar we zien ook nog steeds ondernemers die stappen zetten en groeien, dat maakt me trots! Er ontstaan mooie samenwerkingen en veel bedrijven tonen creativiteit en veerkracht. Zo vullen 17 lokale voedselproducenten, die anders hun delicatessen aan de horeca leveren, nu wekelijks vier verschillende maaltijdboxen. Deze boxen worden, voorzien van recepten, bij de kopers thuis bezorgd. Op deze manier staan de producenten samen sterker en hoeven hun producten niet verspild te worden. Ook gaaf zijn de verschillende initiatieven vanuit ondernemers om zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. In deze coronatijden laten veel ondernemers hun maatschappelijke hart spreken. Mooi! Ik doe een oproep aan iedereen om zoveel als mogelijk de lokale ondernemer te steunen in deze tijd. Jullie verdienen het!

Wil je ook sparren over zaken waar je deze coronatijd tegenaan loopt? Stel je vragen en deel je zorgen. Mijn collega’s en ik staan klaar om je verder te helpen. Je kunt ons bellen op telefoonnummer (088) 722 66 66.

Marceline van Schoonhoven
Accountmanager MKB

Ede, 12-5-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn