Smakelijk starten met Rabobank West-Friesland

Lennart Gerdes (26) koesterde van jong af aan de wens een eigen restaurant te runnen. Ruim een jaar geleden maakte hij die ondernemersdroom waar: Lennart nam het etablissement over waar zijn culinaire carrière begon. Bij de start werd de kersverse ondernemer begeleid door Rabobank West-Friesland, die hem het StartersCompliment gaf. ‘Lennart is relatief jong, maar heeft al tien jaar horecaervaring en is vóór alles een bevlogen ondernemer,’ aldus Accountmanager Bedrijven Mark de Lange.’ Op bezoek bij 1619 Eten & Drinken, aan de altijd levendige jachthaven in Andijk.

‘Als kind had ik al iets met koken,’ vertelt Lennart Gerdes. ‘In elk restaurant wilde ik de keuken zien. Mijn eerste baan was keukenassistent, in dit restaurant, toen nog Buurtjeshaven. Ik genoot van mijn werk en van alles wat er in de keuken gebeurde.’ Lennart volgde een koksopleiding en werkte bij restaurants in Amsterdam en op Curaçao. ‘Maar de wens voor mezelf te beginnen bleef.’

‘Lennart weet wat hij wil en is zeer enthousiast’

Op een gegeven moment hakte Lennart de ondernemersknoop door en ging hij op zoek naar een juiste locatie. ‘Dat was niet eenvoudig, totdat mijn eerste baas, Richard Meijer, mij vertelde dat hij zijn zaak wilde verkopen. Ik moest daar even over nadenken, want het was een vrij grote stap, maar tegelijkertijd had ik iets van: dit is mijn kans.’ Lennart maakte een ondernemersplan en bezocht Rabobank West-Friesland. ‘Ik vond het in eerste instantie enigszins verrassend dat iemand van Lennarts leeftijd, uitgerekend in de horecabranche, een onderneming wilde starten,’ vertelt Accountmanager Bedrijven Mark de Lange. ‘Maar al snel bleek dat Lennart precies weet wat hij wil. Hij is zeer enthousiast, ervaren en presenteerde een compleet en realistisch ondernemersplan. Samen zorgden we voor een passende financieringsconstructie en vrij snel was alles geregeld.’ 

‘Frisse smaken én elke vijf weken een nieuwe kaart’

‘Mark was erg geïnteresseerd in mijn ideeën, dacht met mij mee en kwam met slimme adviezen,’ zegt Lennart. ‘Ik ben blij met de manier waarop ik ben gesteund door Mark, maar ook door Richard Meijer en mijn familie. Mijn ouders werken nog steeds mee in de zaak en ook mijn zussen zijn heel betrokken.’ Lennart houdt zich bezig met de zakelijke kant, staat in de keuken en werkt in de bediening. ‘In de toekomst zou ik het contact met de gasten willen uitbouwen. We hebben een fantastische sous-chef, dus die mogelijkheid is er. Ook wil ik me meer gaan richten op de catering en, in samenwerking met de Stichting Jachthaven Andijk, op de zakelijke markt.’ Een deel van de zaak onderging onlangs een metamorfose. ‘Ik wil nog meer mijn eigen stijl creëren,’ zegt Lennart. Wat zijn de ingrediënten van zijn starterssucces? ‘We hebben elke vijf weken een compleet nieuwe kaart,’ aldus Lennart. ‘Zo kunnen we met de seizoenen meegaan en onze gasten blijven verrassen. We gaan voor frisse smaken, relatief lichte gerechten en werken met veel verse groenten. 

Daarnaast houden we van culinaire uitdagingen: alle gerechten stellen we zelf samen.’‘Mark was erg geïnteresseerd in mijn ideeën, dacht met mij mee en kwam met slimme adviezen,’ zegt Lennart. ‘Ik ben blij met de manier waarop ik ben gesteund door Mark, maar ook door Richard Meijer en mijn familie. Mijn ouders werken nog steeds mee in de zaak en ook mijn zussen zijn heel betrokken.’ Lennart houdt zich bezig met de zakelijke kant, staat in de keuken en werkt in de bediening. ‘In de toekomst zou ik het contact met de gasten willen uitbouwen. We hebben een fantastische sous-chef, dus die mogelijkheid is er. Ook wil ik me meer gaan richten op de catering en, in samenwerking met de Stichting Jachthaven Andijk, op de zakelijke markt.’ Een deel van de zaak onderging onlangs een metamorfose. ‘Ik wil nog meer mijn eigen stijl creëren,’ zegt Lennart. Wat zijn de ingrediënten van zijn starterssucces? ‘We hebben elke vijf weken een compleet nieuwe kaart,’ aldus Lennart. ‘Zo kunnen we met de seizoenen meegaan en onze gasten blijven verrassen. We gaan voor frisse smaken, relatief lichte gerechten en werken met veel verse groenten. Daarnaast houden we van culinaire uitdagingen: alle gerechten stellen we zelf samen.’ Restaurant 1619 Eten & Drinken is gevestigd aan de Nieuwe Haven 2 te Andijk en telefonisch te bereiken via (0228) 59 77 01.  

Meer weten?

Contact

24 uur per dag bereikbaar via telefoon en chat.


Particulieren


Bedrijven