Delft Verbindt brengt lokale ondernemers online samen

Mensen bij flipboard

Ondernemers moeten vaker op hun intuïtie vertrouwen. Dat was de belangrijkste boodschap van De Kracht van Delft Verbindt op 5 oktober. Het jaarlijks terugkerende evenement vóór en dóór Delftse ondernemers vond dit jaar volledig online plaats, en trok ruim 200 Delftse ondernemers. Mede-organisator Joris Kleinveld: “We wilden een event van een hoog niveau, en volgens de deelnemers zijn we daarin zeker geslaagd.” Deelnemers aan De Kracht van Delft Verbindt werden dit jaar in de watten gelegd. Enkele dagen voor het online event kregen ze een Delftse Doosch met heerlijke lokale producten thuisbezorgd. En tijdens het online event werden ze getrakteerd op een muzikaal entree door de Delftse zangeres Jeanna én een magische show door Victor Mids. De illusionist liet zien hoe waarnemingen te sturen en af te leiden zijn. Maar de echte magie zat ‘m in de ondernemersverhalen.

Zakendoen op gevoel

In de studio van Lijm & Cultuur interviewde dagvoorzitter Rob Veenman auteur Marcel Adriaanse, ondernemer Cisca Colijn en Rabobank-directeur Tjerk-Martijn Mulder. Onderwerp van gesprek was of ondernemers mogen vertrouwen op hun intuïtie, of dat ze vooral moeten bouwen op cijfers en spreadsheets.
Adriaanse schreef het managementboek 'Zakendoen op gevoel', dat momenteel op nummer 1 staat in de ranglijsten. “Houd je hogere doel voor ogen en stel jezelf de vraag waarom je ooit met je onderneming bent gestart.”, stelde de auteur. Dat deed Adriaanse zelf ook, toen hij in 2018 besloot een stap terug te doen in zijn goedlopende consultancybureau. “Was ik de juiste man op de juiste plek?”. Die vraag bracht onzekerheid met zich mee, maar hij volgde zijn gevoel en dit zorgde voor de benodigde verandering en continuïteit.

Kennis delen

Ook Cisca Colijn laat haar gevoel spreken. In 2014 opende ze in Delft haar eigen koffiebranderij: Miss Morrison. De zaken gingen goed, en dus besloot ze een iets grotere brander te kopen. Maar, ontdekte ze: is het beter om in kleine stapjes te groeien, of één grote stap te zetten? Ze koos voor het laatste.
Juist dit soort verhalen zijn nuttig voor andere ondernemers, vertelde Tjerk-Martijn Mulder. “Door je kennis te delen, wordt de industrie beter en kan je jezelf challengen naar een nog beter niveau te klimmen. Ook in de wereldwijde voedseluitdaging is het nodig om samen te werken. Door bijvoorbeeld ervaringen te delen hoe foodwaste verminderd kan worden. Samen kom je verder.”

Digitale toeristen

Na de plenaire sessie waren er verschillende breakout-sessies over ondernemen, marketing & toerisme, online ondernemen en over de stad Delft. Zo wilde wethouder Bas Vollebregt tijdens de sessie over de stad horen hoe het gemeentebestuur het ondernemersklimaat kan versterken. Het advies van een van de deelnemers aan deze sessie: “Kijk beter naar samenwerking binnen de regio.”
Tijdens een andere plenaire sessie was de centrale vraag hoe Delft toeristen kan blijven trekken in coronatijd. Kan de stad bijvoorbeeld digitale toeristen naar de stad halen? Bij deze sessie bleek dat ook ondernemers het belang van stadsmarketing zien, en graag hun steentje bijdragen. 

Schakelen

De Kracht van Delft Verbindt wordt sinds enkele jaren georganiseerd door het samenwerkingsverband Delft Verbindt, dat lokale ondernemers wil samenbrengen. Joris Kleinveld, voorzitter van VNO-NCW Delft en bestuurslid van Delft Verbindt: “Dit event stond gepland in maart, maar moesten we wegens corona verzetten. Tot voor kort was het plan een hybride event te organiseren: deels live en deels online. Maar we moesten ineens schakelen: alles online.” Dat verliep zeer goed. Verspreid over drie kanalen keken meer dan tweehonderd ondernemers naar de optredens, het rondetafelgesprek en de plenaire sessies. “We hebben enorm veel complimenten gehad voor de goede organisatie. Het liefst organiseren we natuurlijk een fysiek evenement. Maar de kans is groot dat we in maart nog niet van corona af zijn. Het is dan goed te weten dat je ook online ondernemers kunt samenbrengen.” 

Nakijken

De Kracht van Delft Verbindt - inclusief de optredens van Jeanna en Victor Mids - is hieronder terug te kijken.

Delft, 15-10-2020

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn