Rabobank steunt lokale initiatieven op het gebied zorg, jeugd, cultuur en ondernemerschap

Theaterfestival Delft

Zes regionale organisaties zijn in het zonnetje gezet door het Rabobank Coöperatiefonds: Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Theaterfestival Delft, Stichting Het Startblok, Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk, Scouting Den Hoorn en YES!Delft Students. Ze ontvingen een donatie voor de uitvoering van een maatschappelijk project. De organisaties werden gesteund voor een bedrag van in totaal €11.250. Met het Coöperatiefonds investeert Rabobank een deel van haar winst in lokale projecten en initiatieven. De themagroep Coöperatiefonds, bestaande uit ledenraadsleden en een aantal medewerkers van de bank, behandelt de aanvragen en toetst deze aan de criteria van het fonds. “De Rabobank en haar ledenraad zijn blij de verenigingen en stichtingen een steuntje in de rug te kunnen geven”, vertelt Mark de Goffau, accountmanager Bedrijven bij Rabobank.

Rabobank ondersteunt de volgende projecten:

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP)

Van de vele duizenden mantelzorgers in Pijnacker-Nootdorp hebben zich er 386 geregistreerd bij de SWOP. Om met die andere groep in contact te komen is op 28 mei de actie ‘Tijd voor een bloemetje’. Geregistreerde mantelzorgers krijgen dan een bedankje én ansichtkaarten voor andere mantelzorgers. Josita Woesthuis (SWOP): “Daardoor kunnen we ook hen helpen met zicht krijgen op hun eigen draagkracht en draaglast en met praktische informatie over bijvoorbeeld belastingen of respijtzorg.”

Theaterfestival Delft

Theaterfestival Delft - de organisatie achter onder meer de Mooi Weer Spelen - wil meer aandacht besteden aan klimaatverandering. Daarom verzorgt het nieuwe theatercollectief Better Earth Guerrilla de voorstelling Gimme Shelter. Initiatiefnemer Frank Koenen: “Daarin pleiten we voor meer natuur in de stad. In de openbare ruimte, maar ook op daken, aan gevels, op balkons en in tuintjes kun je natuur een plek geven.” Zodra de coronamaatregelen het toestaan wordt de voorstelling gestreamd vanaf broedplaats I Change in Nieuw Delft.

Het Startblok

Het Startblok laat kinderen en volwassenen met een beperking zwemmen, en is actief in zeven zwembaden in de regio. Om dat mogelijk te maken in Zwembad Kerkpolder in Delft was een tillift nodig, vertellen bestuursleden Ton Lankhorst en Irene Dumas van Het Startblok. “Het alternatief is dat de doelgroep moet zwemmen in een revalidatiebad. Maar daar zijn enorme wachtlijsten.” De tillift is inmiddels geplaatst en kan gebruikt worden zodra de coronamaatregelen het toestaan.

Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk

Jeugdspeelweek en Scouting Cranenborghgroep Bleiswijk hadden dringend behoefte aan een opslagplek voor onder meer gereedschap, een mobiele keuken en de zeilboten van de zeeverkenners. Zo’n plek werd gevonden in een oude loods, waar eerder een garagebedrijf en een drugslab gevestigd waren. De loods moet wel eerst opgeknapt worden. Tinka Pieterse van Scouting Cranenborghgroep: “Gelukkig zijn de leden van onze beide verenigingen handig.”

Scouting Den Hoorn

Scouting Den Hoorn is dankzij de coronacrisis snel gegroeid, vertellen bestuursleden Bert-Rik de Zwart en Dennis van der Sluis: “Ouders willen dat hun kinderen buiten uitgedaagd worden, en dat is precies wat we doen bij de scouting.” De organisatie wil nieuwe leden kennis laten maken met de waterscouts, maar heeft daarvoor extra kano’s en een trailer nodig. De contributie verhogen was geen optie. “We willen een laagdrempelige vereniging zijn die voor iedereen toegankelijk is.”

YES!Delft Students

YES!Delft Students en Erasmus Centre for Entrepreneurship Students (ECE Students) organiseren jaarlijks de Dutch CleanTech Challenge. Teams van twee tot vijf studenten beginnen een start-up en ontwikkelen in tien weken een duurzaam product. Jelle van Lieshout (YES!Delft Students): “Ze leren een onderneming te starten door business en techniek te combineren.” Winnaar FLUX kreeg een geldprijs én mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale CleanTech Challenge die op 22 en 23 april wordt gestreamd vanuit Londen.

Het Rabobank Coöperatiefonds

Meer informatie over het Rabobank Coöperatiefonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op www.rabobankcooperatiefonds.nl.

Delft, 6-4-2021

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn