Rabobank halfjaarcijfers 2020: een man en een vrouw kijken glimlachend naar een telefoon

Resultaten en verslagen

Financiële ondersteuning voor 80.000 klanten en een nettowinst van 227 miljoen euro

In het eerste halfjaar van 2020 had COVID-19 grote invloed op Rabobank en haar klanten. We hebben tijdelijke financiële ondersteuning geboden aan in totaal ongeveer 80.000 klanten (7.500 particuliere klanten en 72.500 zakelijke klanten). Rabobank behoudt een sterke kapitaals- en liquiditeitspositie en realiseerde een nettowinst van EUR 227 miljoen.

‘Zo’n snelle verandering van de omstandigheden als afgelopen halfjaar door COVID-19 hebben we niet eerder gezien. De impact is enorm. Er is bovenal sprake van een gezondheidscrisis die wereldwijd groot leed heeft veroorzaakt en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. De economie wordt hard geraakt. Onze klanten en onze collega’s hebben allen te kampen met de vele, soms ingrijpende consequenties van het coronavirus. Bovendien is de pandemie nog niet voorbij.

Dankzij de consistente uitvoering van onze strategie stonden we er goed voor toen het virus uitbrak. Onze sterke buffers zorgden voor een goede uitgangspositie om deze moeilijke periode te overbruggen en om zowel onze klanten als de economie te ondersteunen. We hebben ons in een korte tijd kunnen aanpassen aan de nieuwe realiteit, waarbij de dienstverlening aan onze klanten gewoon door ging, veelal digitaal. Daarnaast hebben we onze klanten tijdelijk financiële verlichting kunnen bieden door bijvoorbeeld een betaalpauze voor hypotheektermijnen of aflossingen van leningen en geen gedwongen woningverkopen als gevolg van achterstanden. Ook wordt onze IBAN-naamcheck service SurePay (Rabo Moonshot venture) gebruikt door de Nederlandse en Britse overheid om te verifiëren dat COVID-19 betalingen worden gedistribueerd naar de juiste begunstigden.

Financiële prestatie
De nettowinst over het eerste halfjaar van 2020 bedraagt EUR 227 miljoen. Het in vergelijking met het eerste halfjaar van 2019 lagere resultaat is voornamelijk toe te schrijven aan de impact van COVID-19. Ook de aanhoudende lage renteomgeving is van invloed geweest. De effecten van de coronacrisis zijn vooral zichtbaar in de significant hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen. Deze zijn toegenomen tot EUR 1,442 (in de eerste helft van 2019: 440) miljoen, wat overeenkomt met 69 basispunten (in de eerste helft van 2019: 23) van de gemiddelde leningportefeuille.  

Met EUR 415,4 miljard bleef de leningenportefeuille relatief stabiel. Als gevolg van onze strategische focus is de leningenportefeuille in Food & Agri-sector toegenomen tot EUR 108,3 miljard, een stijging van EUR 1,1 miljard. Met een aandeel van 22% blijft Rabobank marktleider in de Nederlandse hypothekenmarkt.

De kapitaalpositie van Rabobank is robuust gebleven. De common equity tier 1 (CET 1) ratio is gestegen tot 16,6% en ligt daarmee ruim boven het door de toezichthouders vereiste niveau en boven de eigen doelstelling van minimaal 14%. Wederom is bewezen dat Rabobank in turbulente omstandigheden uitstekende toegang houdt tot de geld- en kapitaalmarkt, onder andere door het doen van een aantal fundingtransacties in verschillende vormen en valuta’s. Het rendement op het eigen vermogen bedroeg 1,1% (5,9% in de eerste helft van 2019).

Vooruitblik
Onzekerheid voert de boventoon, vooral vanwege de onduidelijkheid over de duur en het verdere verloop van de pandemie en over de maatregelen om het virus te bedwingen. Conform onze missie Growing a better world together blijven wij ons inspannen om onze klanten door de crisis te loodsen. De ruimhartige maatregelen van de overheid en onze eigen initiatieven om klanten te ondersteunen zullen echter niet voor iedereen toereikend zijn. Ook wij gaan de impact van COVID-19 terugzien in de resultaten over geheel 2020. Onze scherpe focus op beperking van onze kosten blijft hoog. Wij zullen de kern van ons bankbedrijf blijven versterken, gedreven door onze duidelijke missie en strategische agenda. Als coöperatieve bank blijven wij onze klanten diensten aanbieden die ook bijdragen aan wereldwijde transities.

CEO Wiebe Draijer over de Rabobank halfjaarcijfers 2020

Bekijk de andere downloads Halfjaarverslag

Impact maken we samen

Impact maken we samen

De coöperatieve Rabobank wil een substantiële bijdrage leveren aan het welzijn en de welvaart in Nederland én aan het duurzaam voeden van de wereld. Ja, we zijn ambitieus, maar we doen het niet alleen. Samen met onze klanten, leden en partners bundelen we de krachten om ideeën te lanceren die Nederland en de wereld sterker maken. Stap voor stap. Zo zorgen we voor échte verandering. Welke dat is? Dat zie en lees je hier.

Download de infographic

Coöperatieve impactverhalen

In 2019 timmerden we aan de weg om de financiële gezondheid van onze particuliere klanten met uiteenlopende initiatieven, informatie en producten te stimuleren. Zakelijke klanten hielpen we niet alleen financieel, maar ook met onze kennis en netwerken. We brachten ze samen en ondersteunden ze om slimmer te innoveren en te verduurzamen. Daarnaast versterkten we lokale projecten met onze kennis en netwerken, en investeerden we wereldwijd in duurzame voedselproductie.

Maatschappelijke impact per lokale bank

Lees hier meer
Alkmaar en omstreken (PDF) Almere (PDF) Altena Bommelerwaard (PDF) Amersfoort Eemland (PDF) Amerstreek (PDF) Amstel en Vecht (PDF) Amsterdam (PDF) Apeldoorn en omgeving (PDF) Arnhem en omstreken (PDF) Assen en Noord-Drenthe (PDF) Bollenstreek (PDF) Breda (PDF) Centraal Twente (PDF) De Kempen (PDF) De Langstraat (PDF) De Zuidelijke Baronie (PDF) Emmen-Coevorden (PDF) Enschede-Haaksbergen (PDF) Flevoland (PDF) Friese Banken (PDF) Gelderse Vallei (PDF) Gooi en Vechtstreek (PDF) Graafschap (PDF) Groene Hart Noord (PDF) Groninger Land (PDF) Haarlem en omstreken (PDF) Hart van Brabant (PDF) Hart van De Meierij (PDF) Helmond Peel Noord (PDF) 's-Hertogenbosch en omstreken (PDF) Het Drentse Land (PDF) Hollandse IJssel (PDF) Horst Venray (PDF) IJmond (PDF) IJsseldelta (PDF) IJsselmonde-Drechtsteden (PDF) Kop van Noord-Holland (PDF) Land van Cuijk & Maasduinen (PDF) Leiden-Katwijk (PDF) Lek en Merwede - Merwestroom (PDF) Lek en Merwede - Alblasserwaard Vijfherenlanden (PDF) Maas en Waal - Oost Betuwe (PDF) Meppel-Staphorst-Steenwijkerland (PDF) Noord en West Twente (PDF) Noord Veluwe (PDF) Noord- en Oost-Achterhoek (PDF) Noordenveld West Groningen (PDF) Noordoostpolder-Urk (PDF) Oosterschelde (PDF) Oss Bernheze (PDF) Peel, Maas en Leudal (PDF) Peelland Zuid (PDF) Randmeren (PDF) Regio Den Haag (PDF) Regio Eindhoven (PDF) Regio Schiphol (PDF) Rijk van Nijmegen (PDF) Rijn en Heuvelrug (PDF) Rijn en Veenstromen (PDF) Rijssen-Enter (PDF) Roermond-Echt (PDF) Rotterdam (PDF) Salland (PDF) Stad en Midden Groningen (PDF) Tilburg en omstreken (PDF) Twente Oost (PDF) Uden Veghel (PDF) Utrecht en omstreken (PDF) Utrechtse Waarden en omstreken (PDF) Vaart en Vechtstreek (PDF) Vallei en Rijn (PDF) Venlo en omstreken (PDF) Walcheren/Noord-Beveland (PDF) Waterland en omstreken (PDF) Weerterland en Cranendonck (PDF) West Betuwe (PDF) West-Brabant Noord (PDF) West-Friesland (PDF) Westland (PDF) Zaanstreek (PDF) Zeeuws-Vlaanderen (PDF) Zuid-Holland Midden (PDF) Zuid-Hollandse Eilanden (PDF) Zuid-Limburg Oost (PDF) Zuid-Limburg West (PDF) Zuidwest-Brabant (PDF)

Kerncijfers

De waarde die we creëren voor onze stakeholders.

Grafiek Rabobank kenrcijfers 2020
Een deel van de Rabobank kerncijfers van 2020. Download hieronder de volledige kerncijfers.

Download de volledige kerncijfertabel 2020 (Engels) Download het waardecreatiemodel 2019

Ratings

Ratingstabel 2020

Bekijk de uitgebreide ratingstabel en toelichting

Resultaten en verslagen

2020

Bekijk hier alle resultaten over 2020

Voorgaande jaren

Resultaten en verslagen van 2019 Resultaten en verslagen van 2018 Resultaten en verslagen van 2017 Resultaten en verslagen van 2016 Resultaten en verslagen van 2015 Resultaten en verslagen van 2014

Kijk verder

Investor Relations Download de Annual Review 2019