2 meisjes zitten onder boom

Een groen huis voor iedereen

Stap voor stap gaan we in Nederland van aardgas af en over op duurzame energie. Als maatschappelijke bank én grootste hypotheekverstrekker stimuleert de Rabobank dat. Met onder meer advies, tips, een scan én aantrekkelijke financieringen.

Duurzaamheid levert veel op

In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle Nederlandse woningen in 2050 aardgasvrij zijn. Dat is een enorme opgave. Maar het is hard nodig en ook zeker mogelijk. Want deze energietransitie is niet alleen goed voor het milieu, ze zorgt ook voor een lagere energierekening en meer wooncomfort. Als bank stimuleren we de verduurzaming van woningen. Dat doen we op natuurlijke momenten, zoals bij de koop, bouw of verbouwing van een woning. Of als iemand zijn hypotheek aanpast. We noemen deze momenten duurzame woonkansen.

Inzicht en advies

De Rabobank helpt huiseigenaren om die duurzame woonkansen te benutten. Ons streven is om duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken. Dat begint met inzicht: wat is er nodig om een woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken? De GreenHome HuisScan op de Rabobanksite laat zien welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor een woning. Ook gecertificeerde duurzaamheidsadviseurs kunnen daarbij helpen. Daarvan werken er steeds meer bij lokale Rabobanken.

Financieringsmogelijkheden

Met aantrekkelijke financieringsoplossingen helpen we woningbezitters om de duurzame maatregelen financieel mogelijk te maken. Wie een energiezuinige woning koopt of een bestaande woning verduurzaamt, krijgt van ons een beloning in de vorm van een korting op de hypotheekrente. Ook kunnen huiseigenaren die verduurzamen meer lenen; dat kan oplopen tot 25.000 euro bij een volledig energieneutrale woning (NulopdeMeter). Met het Groendepot hebben huiseigenaren twee jaar de tijd om energiebesparende maatregelen te betalen. En met duurzaamheidsleningen kunnen ze voordelig lenen zonder naar de notaris te gaan.

Coöperatieve oplossingen

Naast inzicht, advies en financieringen biedt de Rabobank ook een helpende hand bij het vinden van gecertificeerde vakspecialisten. Daarnaast investeren we in coöperatieve oplossingen om de energietransitie te versnellen. Zo zijn we mede-initiatiefnemer van het Nationaal Energiebesparingsfonds – vooral bedoeld voor appartementencomplexen – en de Stichting Schooldakrevolutie. Doel van deze stichting is om zoveel mogelijk schooldaken van zonnepanelen te voorzien.