Aannemer toont huiseigenaren de voortgang van hun nieuwbouwhuis

Daling bouwvergunningen nieuwbouw

Nieuwbouwhuis of toch een bestaande woning kopen? Het tekort aan huizen loopt steeds verder op en het aantal afgegeven bouwvergunningen door gemeenten daalt. Carola de Groot, woningmarkteconoom van Rabo Research, legt uit hoe het zit.

In het tweede kwartaal van 2019, de periode dat de Raad van State de stikstofuitspraak deelde, gaven gemeenten minder vergunningen af dan in dezelfde periode in 2018. De reden van deze daling: schadelijke stikstof uitstoot die natuurgebieden kan beschadigen. Ook voor het derde kwartaal van 2019 zagen zij een daling. Toch ziet het er niet voor iedere regio slecht uit. In sommige regio’s worden er juist meer bouwvergunningen afgegeven.

Stikstof niet het enige probleem

Stikstof wordt vaak gezien als belangrijke veroorzaker van de afname van het aantal bouwvergunningen. Al vóór de stikstofuitspraak van de Raad van State daalde het aantal vergunningen voor nieuwbouwhuizen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat er gewoon minder vergunningen zijn aangevraagd in 2019 door alle andere problemen in de bouw. Denk aan het grote tekort aan bouwvakkers, stijgende bouwkosten en een tekort aan bouwlocaties.

Een derde van alle gemeenten gaf in 2019 ongeveer evenveel vergunningen af, of zelfs méér, voor nieuwbouw dan in 2018. Je zou verwachten dat dit gemeenten zijn die ver weg liggen van stikstofgevoelige natuurgebieden, zoals de Veluwe bijvoorbeeld. Want hoe verder weg van een natuurgebied, hoe kleiner de kans dat een bouwproject daar stikstof problemen veroorzaakt. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo is het aantal afgegeven vergunningen in het Veluwse Nunspeet evenveel of zelfs meer dan vorig jaar. Volgens woningmarkteconoom Carola de Groot is het dus lastig te verklaren waarom sommige gemeenten en regio’s toch een stijging laten zien.

Bouwvergunningen in sommige regio’s in de lift

In sommige regio’s ligt de bouw stil, maar in andere regio’s wordt er nog altijd hard doorgewerkt om nieuwbouwprojecten op te leveren. Vooral in steden en regio’s waar de woningnood erg hoog is, is het aantal afgegeven bouwvergunningen zelfs toegenomen vergeleken met vorig jaar. Maar ook deze regio’s hebben last van de stikstofuitspraak.

Dat er minder nieuwbouwvergunningen worden afgegeven komt niet alleen door de stikstofcrisis. “Als er een flexibelere regelgeving zou zijn voor stikstofuitstoot in de bouw, zou het alsnog de vraag zijn of we de doelstelling van 75.000 nieuwe woningen op jaarbasis kunnen halen”, stelt Carola de Groot.

Lees het volledige artikel van Rabo Research hier Lees meer over het kopen van een nieuwbouwwoning