3 tips om meer te gaan sparen

3 tips om meer te gaan sparen

Bijna een derde van de van de 20- tot 45-jarigen spaart niet. Dit blijkt uit een enquête van de Rabobank onder ruim duizend Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar. Hoe komt dit en wat kun je er aan doen?

Spaar niet alleen voor nu, maar ook voor later

Het inkomen speelt een grote rol bij de beslissing om te gaan sparen. Maar dit is niet het enige. Uit het onderzoek blijkt dat ook huishoudens met een hoger inkomen niet (veel) sparen. Veertien procent van de huishoudens tussen de 20 en 45 jaar met een inkomen van 5.000 euro per maand (of meer) heeft namelijk minder dan 3.000 euro spaargeld. 

Carlijn Prins, RaboResearch-econoom legt uit: “Om te sparen moet je jezelf kunnen beheersen en dat is lastig, want van nature zijn we meer gericht op het heden dan op de toekomst. Hierdoor ontstaat er een conflict tussen doelen voor de korte termijn, bijvoorbeeld het geluksgevoel dat ontstaat door het kopen van een paar mooie hakken, en spaardoelen voor de lange termijn, zoals het kopen van een huis” 

Het hebben van (genoeg) spaargeld is niet alleen belangrijk voor die ene onverwachte uitgave nu, maar ook voor later. Want ook straks heb je het nodig.

Voor wie (meer) wil sparen maar dat moeilijk vindt, heeft Rabobank 3 tips

 1. Stel automatisch sparen in
  Huishoudens die periodiek (bijvoorbeeld iedere maand) ‘automatisch’ een vast bedrag sparen, hebben een grotere kans op een hoger spaarbedrag. Door automatisch geld over te laten boeken, vermijd je dat je iedere maand een bewuste spaarkeuze moet maken. Dit hoef je maar één keer te doen: als je de automatische overboeking instelt.
  Automatisch overboeken instellen

 2. Maak er een gewoonte van
  Uit de enquête van Rabobank blijkt ook dat huishoudens die periodiek ‘handmatig’ een bedrag sparen, een grotere kans hebben om uiteindelijk ook meer spaargeld over te houden. Omdat je deze handeling regelmatig uitvoert, wordt het een gewoonte. Uiteindelijk heb je minder zelfbeheersing en mentale inspanning nodig omdat je de beslissing al eerder hebt genomen.

 3. Maak je geld minder makkelijk bereikbaar
  Een derde oplossing is het creëren van een (kleine) drempel die ervoor zorgt dat je minder gemakkelijk aan het opgebouwde spaargeld kunt komen. Hierdoor is de kans kleiner dat je het geld weer terugboekt voor een impulsieve aankoop. Denk bijvoorbeeld aan een spaarrekening die niet is gekoppeld aan je betaalrekening, sparen op een rekening met een vaste looptijd of sparen door te beleggen.

Benieuwd naar het hele onderzoek?

RaboResearch- Meer spaargeld door betere spaargewoonten en meer zelfbeheersing