Een derde van 20-45 jarigen financieel kwetsbaar

Man en vrouw in een bootje

Ruim een derde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar heeft minder dan € 3.000 spaargeld. Zij zitten hiermee onder het minimumbedrag dat het Nibud adviseert om als buffer aan te houden voor financiële tegenvallers. Dit blijkt uit een onderzoek dat in september is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Rabobank onder ruim duizend Nederlanders.

Financieel kwetsbaar

Volgens Rabobank-econoom Carlijn Prins is deze groep hierdoor kwetsbaar voor schokken in het inkomen of de uitgaven. Slechts een derde van de ondervraagden is tevreden met hoeveel hij of zij jaarlijks spaart. De overige twee derde wil meer sparen.

Onvoldoende financiële ruimte

Van degenen die minder dan € 3.000 spaargeld hebben, geeft 70% aan onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen. Maar dit is uiteraard niet de enige verklaring voor spaargedrag. Prins: “Ook de voorkeuren van huishoudens spelen hierbij een rol, bijvoorbeeld het belang dat zij aan de toekomst hechten. Door te sparen ‘offert’ een huishouden in feite consumptie in het heden op, voor consumptie in de onzekere toekomst.”

Grote verschillen tussen bevolkingsgroepen

Uit het onderzoek blijkt ook dat er tussen bevolkingsgroepen verschillen in spaargedrag zijn. Prins: “Degenen met minder dan € 3.000 spaargeld, hebben vaker een netto huishoudinkomen tot € 3.000. En ze zijn vaker alleenstaand en vaker laag tot midden opgeleid. Opvallend is dat 47% van de huishoudens met een netto inkomen tussen de € 2.000 en € 3.000, die daarmee rond/boven modaal zitten, minder dan € 3.000 spaargeld heeft. En dat zelfs 14% van de huishoudens met een inkomen van € 5.000 of meer, onder dit bedrag zit.”

Financiële weerbaarheid vergroten

Spaargeld is belangrijk om de financiële weerbaarheid op korte termijn te vergroten, maar kan ook worden gebruikt voor langeretermijndoelen. Prins: “Denk aan om- of bijscholing om een gunstige positie op de arbeidsmarkt te behouden, en daarmee financiële weerbaarheid op lange termijn. Maar ook de aanschaf van een huis of de studie van kinderen kunnen doelen zijn waar spaargeld voor nodig is.”

Straks heb je het nodig

Het is dus verstandig om geld opzij te zetten voor later. We helpen je graag op weg met een aantal mogelijkheden. Ontdek de kracht van 50 euro per maand of kom naar één van de workshops ‘Bereik meer met je geld’. Wil je weten wat jij al kunt bereiken met € 50? We hebben een aantal manieren voor je op een rij gezet.

Ontdek de mogelijkheden

Lees het volledige onderzoek

Utrecht, 11-10-2018

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn