Oplichting met kleurcode Rabo Scanner

Klant scant kleurcode met Rabo Scanner

Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Zo proberen ze klanten van de Rabobank een kleurcode te laten scannen met de Rabo Scanner om geld van hun rekening te kunnen stelen. Criminelen doen alsof zij op Marktplaats iets willen kopen.

Hoe werken criminelen?

Criminelen doen zich op Marktplaats voor als een koper. Ze tonen interesse en vragen aan de verkoper zijn rekeningnummer én pasnummer om te kunnen betalen. Vaak zeggen ze dan dat ze een zakelijke rekening hebben en dat daarom de betaling anders verloopt. Natuurlijk is dat niet zo.

Als de crimineel het rekeningnummer én pasnummer heeft, kan hij een kleurcode aanmaken op de inlogpagina van Rabobank.nl of in de Rabo Bankieren App. Nu heeft hij alleen nog een inlog- of signeercode nodig. Om deze te krijgen, stuurt de crimineel de verkoper een berichtje via Whatsapp of sms met daarin een kleurcode. Hij vraagt aan de verkoper om die kleurcode te scannen. De verkoper krijgt dan een code van 8 cijfers. De crimineel vraagt om de code door te sturen. Zo steelt de crimineel geld van de rekening van de verkoper.

Wat kunt u doen?

Als u iets verkoopt op Marktplaats of via een andere website, dan heeft de koper alleen uw naam en rekeningnummer (IBAN) nodig. Ook kunt u de koper een betaalverzoek sturen. Met het sturen van een betaalverzoek naar de koper, stuurt u het verzoek het afgesproken bedrag te betalen. De link die u stuurt wordt via iDEAL verwerkt. Hierdoor staat het bedrag direct op uw rekening. Het maakt niet uit of de koper klant is bij de Rabobank of ergens anders.

Lees meer over Betaalverzoek

Lees meer over hoe de criminelen te werk gaan

Utrecht, 13-12-2017

Deel via Twitter Deel op Facebook Deel op LinkedIn