Man kijkt op mobiel

Vooruitkijken = sneller je spaardoel bereiken

Hoe ver kijk jij vooruit als het gaat om je financiën? Uit onderzoek van RaboResearch blijkt namelijk dat hoe verder je vooruit kijkt, hoe groter de kans is dat je meer spaargeld overhoudt. En dat is misschien minder gek dan je denkt.

Hoog inkomen niet altijd belangrijk

Je zou zeggen dat vooral de hoogte van je salaris belangrijk is voor hoeveel je spaart. Toch is dit niet altijd het geval. Er is best een grote groep mensen met een hoog salaris en weinig spaargeld. Carlijn Prins, econoom bij RaboResearch, is daarom op onderzoek uitgegaan: spelen psychologische factoren een rol bij sparen?

Het antwoord daarop is: ja. Nederlanders die veel spaargeld hebben, denken vaker aan de lange termijn. Zoals een extra aflossing op de hypotheek, sparen voor het pensioen of voor de toekomst van de kinderen. Voor dit soort doelen is daarbij meestal ook behoorlijk wat geld nodig. In haar onderzoek geeft Carlijn aan dat als je de toekomst belangrijker vindt, je misschien minder in de verleiding komt om je geld uit te geven aan dingen voor de korte termijn.

“Als je de toekomst belangrijker vindt, is de kans groot dat je het geld niet uitgeeft aan dingen voor de korte termijn.”

– Carlijn Prins

Wat kan ik hiermee?

Je weet nu dat je gemakkelijker spaart als je een doel hebt voor je geld. Maak dit doel zo concreet mogelijk. We helpen je graag op weg:

  1. Bedenk je waar je voor spaart.
  2. Reken uit hoeveel geld je nodig hebt en hoelang je moet sparen.
  3. Zet dit om naar een bedrag per maand.
  4. Maak een Spaarpotje aan in de Rabo Bankieren App. Geef dit doel een naam en vul het streefbedrag in.
  5. Stel een automatische overboeking naar je Spaarpotje in. Je bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel je overmaakt.

Tip van Rabo: krijg je vakantiegeld of een 13e maand? Overweeg dit over te maken naar je spaardoel en niet op de grote hoop te gooien.

Meer over Spaarpotjes

Lees het hele onderzoek