Nieuwe maatregelen geldautomaten

Nieuwe maatregelen geldautomaten

Rabobank, andere banken en Geldmaat stellen met ingang van 16 december hun geldautomaten tussen 23.00 en 07.00 uur buiten gebruik. Tevens bekijken banken per locatie met een geldautomaat of de veiligheid in het gedrang komt en of er aanvullende maatregelen moeten worden genomen. Daarbij houden de banken en Geldmaat aandacht voor de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Dit betekent niet dat alle geldautomaten met neven- of bovenbewoning gesloten worden.

Aanleiding voor de maatregel zijn plofkraken die veel schade aanrichten aan de omgeving van de geldautomaat, ook al komt er vaak geen buit vrij. De plofkraken leiden tot ongewenste veiligheidsrisico’s voor de omgeving. De maatregelen zijn genomen in breed overleg met De Nederlandsche Bank, Nederlandse Vereniging van Banken, politie en overheid.

“Plofkraken ondermijnen onze samenleving,” zegt Chris Buijink, voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Banken. “We kunnen er niet in berusten dat er elke paar dagen een explosief af gaat in ons land, niet zelden in de buurt van woningen. Ik ben daarom blij dat we met de ministers Grapperhaus en Hoekstra en alle betrokken publieke en private instellingen een front vormen tegen deze ontwrichtende vorm van criminaliteit.”

De maatregelen op een rij:

  • Alle geldautomaten uitgeschakeld van 23.00 – 07.00 uur. Beveiliging blijft ingeschakeld.
  • Losse bankbiljetten kunnen van 23.00 – 07.00 uur niet meer worden afgestort.
  • Sealbagautomaten waren ’s nachts al dicht, dit blijft zo.
  • Automaten bij woningen worden weggehaald, al dan niet definitief. Dit gaat in overleg met gemeenten, politie, winkeliers, gebouwbeheerders en bewoners.
  • Opsporing en vervolging daders gaan onverminderd door. Dit jaar zijn 70 aanhoudingen verricht.
  • Banken, Geldmaat, DNB en politie onderzoeken mogelijkheden om bankbiljetten bij een plofkraak geheel onbruikbaar te maken.

Lees hier het volledige bericht