afbeelding miljoenennota 2024

Prinsjesdag 2023

In de Troonrede 2023 zijn de begroting en de plannen voor 2024 van het demissionair kabinet Rutte IV bekendgemaakt. Hoe spannend was de Troonrede deze keer voor jouw portemonnee? Het kabinet had immers zijn ontslag al aangeboden. Het kabinet is van plan om 2 miljard uit te trekken om de koopkracht van vooral de lage inkomens te verbeteren en om een toename van het aantal mensen in armoede te voorkomen. Lees meer over wat je gaat merken van de belangrijkste maatregelen.

Inkomen

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) gaan veel huishoudens er ietsje op vooruit. Gemiddeld stijgt de koopkracht volgend jaar naar verwachting met 1,8%. De koopkracht is nog steeds niet terug op het niveau van voor de Oekraïne-oorlog en de inflatie die daarop volgde, maar voor 2024 zit er in ieder geval een plusje in ten opzichte van dit jaar. Wat houdt dat in voor jou?

Wonen

De woningnood is hoog. Tot 2030 zijn er ruim 900.000 extra woningen nodig, waarvan tweederde uit betaalbare woningen moet bestaan. Betaalbaar wonen en bouwen blijven daarom de komende jaren een belangrijke opgave voor de overheid.

Onderstaande maatregelen zijn in voorgaande jaren al aangekondigd en blijven van kracht

Zorg

Het belangrijkste nieuws: stijging in zorgpremie verwacht. Het verplicht eigen risico blijft gelijk op € 385. De zorgtoeslag gaat omlaag.

Vermogen

Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk in 2024.

Voor ondernemers

Ook op jou als ondernemer heeft Prinsjesdag invloed. Zo worden er een aantal aftrekregelingen afgebouwd, komen er nieuwe subsidiebudgetten beschikbaar en stijgen mogelijk je loonkosten. Benieuwd wat de nieuwe plannen voor jou als ondernemer betekenen?

binnenhof SVG illustraie

Visie RaboResearch

Lees de visie van onze economen over de plannen van het Kabinet.

Wat kun jij doen?

Dure energie, stijgende prijzen en hogere woonlasten. Iedereen heeft dit het afgelopen jaar in meer of mindere mate gevoeld in de portemonnee. Het einde van deze ontwikkeling is helaas nog niet in zicht. Ook het komende jaar zal dat nog steeds voelbaar zijn. Steeds vaker hoor je dan ook het woord ‘bestaanszekerheid’ vallen. Financiële bestaanszekerheid is wat je minimaal nodig hebt om rond te komen, schulden te voorkomen en af te lossen en tegenvallers op te vangen. Neem eens 5 minuten de tijd om te testen hoe financieel gezond jij bent. En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren. Na het invullen van de test weet jij waar je staat en krijg je meteen tips die passen bij jouw situatie.

Alle wijzigingen onder voorbehoud van goedkeuring door de Tweede Kamer.