Een man kijkt op zijn telefoon

Rabobank en partners introduceren ‘schuldpreventie-app’

De Rabobank, gemeenten, schuldhulpverleners en de Rotterdamse start-up Buddy Payment staken de afgelopen twee jaar de koppen bij elkaar om een bankieren-app op de markt te brengen die mensen helpt om financiële problemen te voorkomen. Vandaag lanceren zij deze Buddy-app in acht gemeenten.

In Nederland kampt één op de vijf huishoudens met financiële problemen. De Rabobank wil bijdragen aan ‘financiële zelfredzaamheid’ voor iedereen en steunt daarom samen met Rabo Foundation tal van maatschappelijke initiatieven die mensen handvatten geven bij hun financiële administratie. De Buddy-app is daar een voorbeeld van.

Financieel gezond leven voor iedereen

‘Met deze app kunnen huishoudens een eerste stap zetten naar een financieel gezond leven’, zegt Suzan van Eeten, verantwoordelijk als ‘arealead’ bij Betalen. ‘Er zijn veel mensen die moeite hebben om maandelijks rond te komen. De Buddy-app geeft hen meer grip op inkomsten en uitgaven en helpt ze met het maken van de juiste financiële keuzes.’ 

De Rabobank steunde de start-up op inhoudelijk en technisch vlak, vertelt Van Eeten. ‘We hebben bijvoorbeeld meegekeken met het businessplan, maar ook kennis aangereikt en ons netwerk beschikbaar gesteld. En dankzij een technische koppeling kunnen klanten Buddy Payment toegang verlenen tot hun betaalrekening. Op die manier is er ook echt hulp op maat mogelijk.’ De financiering kwam deels bij Rabo Foundation vandaan.

Schuldproblematiek groeit

De Buddy-app is dus een concreet hulpmiddel dat mensen behoedt voor de schuldsanering. De cijfers wijzen ook uit dat daar behoefte aan is, want steeds meer Nederlanders hebben financiële problemen en vaak lukt het hen niet om op eigen kracht uit die problemen te komen. Van Eeten: ‘We kunnen daarom met recht trots zijn op deze Buddy-app. Samen met onze maatschappelijke partners maken we met dit soort nuttige initiatieven onze leefomgeving steeds beter’.

Hoe werkt het?

De Buddy-app bouwt extra zekerheden in voor het betalen van de vaste lasten en geeft een goed overzicht van het vrij te besteden geld. Daarbij kan Buddy automatisch berichten sturen naar de belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen te voorkomen. Via een kunstmatig intelligente chat-functionaliteit kan Buddy tips geven en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen die van toepassing kunnen zijn.

Testfase

In de komende vier maanden gaan honderd gebruikers proefdraaien met de Buddy-app, in acht gemeenten: Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Almere, Enschede, Maastricht, Leiden en Alkmaar. Als dat een succes wordt, zullen deze gemeenten de app grootschalig inkopen voor hun inwoners

Heb je financiële problemen? Kijk hier hoe wij jou kunnen helpen