Doe de Rabo BeleggersCheck

Check of uw financiële situatie geschikt is om te beleggen

U wilt beginnen met beleggen, maar u weet niet of dat wel verstandig is. Wij helpen u graag om te bepalen of uw financiële situatie daarvoor geschikt is. Met de Rabo BeleggersCheck kunt u snel zien of u voldoende geld over heeft om te gaan beleggen. Zowel nu als in de toekomst.

Wilt u meer weten over beleggen? Vraag dan een gesprek aan met ons.

Doe de Rabo BeleggersCheck

Hieronder ziet u de aandachtspunten die van belang zijn om te bepalen of beleggen voor u verstandig is.

U kunt uw vaste lasten blijven betalen

U gebruikt uw maandelijkse inkomen onder andere om uw boodschappen, uw huur of hypotheek en gas, water en licht te betalen. Houdt u daarnaast geld over? Dan kunt u daarmee gaan beleggen. Als u moeilijk kunt rondkomen van uw inkomen is het niet verstandig om te gaan beleggen. Niet alleen omdat u dan niet genoeg geld heeft om uw vaste lasten te betalen, maar ook omdat u dan het risico loopt dat u uw periodieke inleg niet meer kunt doen. Hierdoor komt uw beleggingsdoel in gevaar.

U heeft voldoende buffer voor onverwachte uitgaven

Het is altijd goed om spaargeld achter de hand te hebben als buffer voor onverwachte uitgaven. Wij adviseren om een minimale buffer van € 5.000 naast uw beleggingen aan te houden. Zonder buffer loopt u het risico dat u bij een financiële tegenvaller uw beleggingen op een ongunstig moment met (fors) verlies moet verkopen.

U kunt uw vaste lasten in de toekomst blijven betalen

U belegt meestal voor een langere periode. Kunt u ook in de toekomst uw vaste lasten blijven betalen? U kunt in de financiële problemen komen als u bijvoorbeeld een stijging van uw woonlasten niet kunt opvangen met uw netto maandinkomen.

Uw inkomen blijft in de toekomst stabiel

Bent u in loondienst of heeft u een eigen bedrijf? De bron van uw inkomen helpt u in te schatten of dit inkomen ook in de toekomst op peil blijft. Zo kunnen inkomsten uit bijvoorbeeld een onderneming in de toekomst tegenvallen. Dit is ook van belang bij het bepalen van het risico dat u met uw beleggingen wilt lopen.

Uw leningen zijn afgelost of u kunt ze blijven betalen

Consumptieve leningen hebben vaak een hoge rente. Denk aan een betalingsregeling voor een nieuwe televisie of een lening voor een auto. Het is verstandig om deze leningen af te lossen voordat u gaat beleggen. U loopt dan niet het risico dat u in de financiële problemen komt. Bijvoorbeeld als uw beleggingen in waarde dalen, waardoor u niet genoeg geld heeft om uw leningen af te lossen. Staat u (daarnaast) structureel rood, dan adviseren wij om uw saldo eerst positief te maken voordat u gaat beleggen. Zo hoeft u geen rente meer over uw roodstand te betalen.

Bekijk of uw lening aflossen aantrekkelijk voor u is

U bouwt voldoende pensioen op

Wilt u ook na uw pensioneren beleggen? Dan is het goed om naar uw inkomen tijdens uw pensioen te kijken. Uw vaste lasten gaan namelijk gewoon door. Als u vaak van werkgever bent gewisseld of tijdelijk zonder werk heeft gezeten, kunt u een pensioengat hebben. Bent u zelfstandig ondernemer, dan moet u zelf aanvullende maatregelen treffen voor uw pensioenopbouw.

Ontdek of u een pensioenaanvulling nodig heeft

Doe de test of vraag een gesprek met ons aan

Is uw financiële situatie geschikt om te beginnen met beleggen? Kijk dan welke beleggingsvorm bij u past. Misschien twijfelt u nog of wilt u over bepaalde onderwerpen meer weten. Vraag dan een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.

Contact

Rabobank