Sparen of beleggen: wat is verstandig?

Het rendement van beleggen combineren met de zekerheid van sparen

Het wordt steeds belangrijker om zelf vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of voor de studie van uw kind. Kiest u dan voor sparen of beleggen? Juist de combinatie van sparen en beleggen kan een verstandige keuze zijn.

Heeft u er al eens aan gedacht om te sparen en te beleggen?

Door te sparen ontvangt u rente, waardoor u verzekerd bent van een bepaald rendement. Maar sparen heeft ook een keerzijde. De spaarrente is de laatste jaren flink gedaald. Daarnaast betaalt u boven een bepaald vermogen ook vermogensrendementsheffing. De koopkracht van uw vermogen kan dan afnemen. Beleggen kan in zulke gevallen een goede aanvulling zijn. Want waar sparen u zekerheid biedt, geeft beleggen op de lange termijn kans op een hoger rendement.

Zelf ontdekken of beleggen bij u past? Leer alles over de zin en onzin van beleggen tijdens de bijeenkomst Beginnen met beleggen.

Lees meer

Sparen en beleggen voor een doel

Belangrijk is het doel waarvoor u een bedrag wilt opbouwen. Spaart u bijvoorbeeld voor de studie van uw kind? Dan kan beleggen een interessante optie zijn. U heeft het bedrag waarschijnlijk pas over een aantal jaar nodig. U kunt dan wat meer risico nemen, waardoor u kans maakt op een hoger rendement dan bij sparen. Zo is het mogelijk dat u uw doelbedrag sneller bereikt.

De risico's van beleggen

Er zitten ook risico’s aan beleggen. Zo bestaat er een kans dat u een deel van uw oorspronkelijke inleg verliest. De koersen schommelen en het is niet zeker dat u uw doelbedrag haalt. Beleggen is daarom iets van de langere termijn. Hoe langer de termijn, des te minder risico u loopt met beleggen. Negatieve beursjaren kunnen dan worden opgevangen. Toch staat uw geld niet vast: u kunt op ieder moment stoppen met beleggen.

Wij kunnen u helpen om verstandig te beleggen. Dit betekent dat u het doelrisicoprofiel kiest dat past bij uw beleggingsdoel en risicobereidheid. Over het algemeen geldt: hoe hoger het verwachte rendement, hoe meer risico u zult moeten accepteren. Het is daarom verstandig om naast beleggen te sparen op een spaarrekening.

Op de website van Nibud vindt u meer informatie over de voor- en nadelen van beleggen.

Meer lezen over rendement en risico

Sparen

  • kosteloos opnemen van uw spaargeld
  • zekerheid binnen het depositogarantiestelsel
  • keuze uit vaste of variabele rente
  • door lage rentes en inflatie kan verlies van koopkracht ontstaan

Beleggen

  • bewuste afweging van risico en rendement
  • kans op een hoger rendement dan bij sparen
  • u bepaalt zelf uw risico met uw doelrisicoprofiel
  • laten beleggen door experts of zelf beleggen

Beleg op de manier die bij u past

Beleggen kan op diverse manieren. U kunt een deel van uw geld bijvoorbeeld laten beleggen en beheren, zodat u er zelf geen omkijken naar heeft. Het is ook mogelijk zelf te beleggen of juist met deskundig advies van onze specialisten. U kunt al met een klein bedrag starten met beleggen, of per maand het belegde bedrag laten groeien. En als u wilt, kunt u uw beleggingen weer verkopen.

Twijfelt u nog of wilt u meer informatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons.

Contact

Rabobank