Lachend gezin

Beleggen voor je kind

Als ouder gun je je kind een onbezorgd leven. Spelen met vriendjes, leren lezen op school, daarna studeren en een huis kopen. Om ze in de toekomst financieel te ondersteunen, kan beleggen voor je kind een goede oplossing zijn. Zeker voor kinderen. Zij hebben namelijk tijd; iets wat voor succesvol beleggen erg belangrijk is. Zo kan zowel het beleggingspotje als je kind rustig (op)groeien.

Waarom beleggen voor je kind?

Geef je kind straks een vliegende start door nu een mooi bedrag op te bouwen.Als je op tijd begint, kunnen je beleggingen langer de tijd krijgen om te groeien.Met beleggen maak je kans op meer rendement dan bij sparen. Onthoud wel: Sparen geeft zekerheid. Je krijgt jouw ingelegde geld bijna altijd terug, en je hebt een redelijk beeld van de rentetarieven.
tekening van kinderspeelgoed

Zo werkt beleggen voor je kind

Beleggen op naam van je kind betekent dat je tot zijn of haar 18e verjaardag zeggenschap hebt over de belegging. Ook vragen wij je als ouder om jaarlijks te kijken of de uitgangspunten van de beleggingen kloppen.

Het is standaard zo geregeld dat je kind inzage heeft in de beleggingen zodra hij of zij zelf aan de slag gaat met de Rabo App. Zo kunnen kinderen alvast kennis maken met beleggen. Wil je als ouder dat je kind geen inzage heeft, of wil je juist dat je kind zelf orders kan opgeven? Bespreek je mogelijkheden tijdens het persoonlijke gesprek.

Hoe regel ik beleggen voor mijn kind?

Het aanvragen van beleggen voor je kind regelen wij graag persoonlijk met je. Vul daarom je gegevens in, dan bellen wij je snel. Veel ouders kiezen voor Rabo Beheerd Beleggen Basis. Hierbij nemen experts van Rabobank tegen lage kosten het werk uit handen. Uiteraard kijken we in het persoonlijk gesprek samen welke beleggingsvorm past. Meer weten over Rabo Beheerd Beleggen Basis of wil je liever op je eigen naam beleggen? Kies dan Meer over Rabo Beheerd Beleggen Basis.

Bel mij over beleggen voor mijn kind Meer over Rabo Beheerd Beleggen Basis
Bekijk de brochure (PDF)

Wat kan beleggen voor je kind opleveren?

Hoe zit het met belastingen?

De waarde van beleggingen valt in box 3. Is de rekeninghouder jonger dan 18 jaar? Dan rekent de Belastingdienst het tegoed toe aan (ten minste één van) de ouders. Je betaalt alleen belasting als je nettovermogen meer is dan je heffingsvrije vermogen. Om je nettovermogen te bepalen, tel je je bezittingen in box 3 bij elkaar op en trek je daar je schulden in box 3 vanaf.

Elke inleg is een schenking

Elke inleg die je doet wordt gezien als een schenking aan je kind. Je mag jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Door rekening te houden met de jaarlijkse schenkingsvrijstelling voorkom je dat je kind schenkbelasting moet betalen.

Lees meer over schenken

Wat als mijn kind 18 wordt?

Op het moment dat je kind 18 wordt, krijgt hij of zij het beheer over de beleggingen. Je hebt als ouder dan geen toegang en inzicht meer. Wil je als ouder ook na de 18e verjaardag de beleggingen blijven beheren? Kies dan beleggen op je eigen naam.

Aandachtspunten beleggen voor je kind op je eigen naam 

  • De beleggingen staan op jouw naam en blijven jouw bezit.
  • Je kunt het bedrag op ieder moment schenken aan je kind of zelf gebruiken. Ga je het bedrag schenken? Hou dan rekening met de jaarlijkse schenkingsvrijstelling om te voorkomen dat je kind schenkbelasting moet betalen.
  • Als je overlijdt, dan vallen de beleggingen in je nalatenschap. Afhankelijk van het erfrecht komt het tegoed dan wel of niet toe aan je kind. Hij of zij betaalt dan mogelijk erfbelasting over het spaargeld.
  • Ga je failliet? Dan vallen de beleggingen mogelijk onder het faillissement en dan kan er beslag op gelegd worden.

Wil je op je eigen naam beleggen (voor je kind)? Dan kun je online starten met beleggen.

Verstandig en verantwoord

Als ouder heb je de verplichting om te zorgen voor het verantwoord en doelmatig beleggen voor je kind. En de wet zegt dat voor elke belegging van gelden van een minderjarig kind toestemming nodig is van de kantonrechter. Deze machtiging regel je via de rechtbank (kanton in de woonplaats van je kind).

Goed om te weten 

Als je gaat beleggen zijn er risico’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.