Beleggingsnieuws

5G komt eraan

De komende jaren wordt de 5G-technologie uitgerold. Op dit moment bellen en internetten we via 4G-netwerken, die al veel sneller zijn dan 3G. 5G is exponentieel sneller. Door hogere frequenties te gebruiken kan het netwerk ook veel meer verbindingen aan, is het zuiniger en kan er meer data worden doorgegeven met veel minder vertraging. Daardoor zijn nieuwe toepassingen mogelijk. Zelfrijdende auto’s die met elkaar verbonden zijn en innovaties op het gebied van stedelijke inrichting, gezondheidszorg, industrie en landbouw. Technologieën als toegevoegde en virtuele realiteit (augmented en virtual reality) worden dankzij 5G volwassen.

Waarschijnlijk zal rond 2020, tijdens de Olympische Spelen in Japan, het eerste 5G-netwerk actief zijn. Via Huawei en ZTE spelen de Chinezen een grote rol in deze technologie, maar het gebruik daarvan zal wel de nodige weerstand oproepen buiten China, vooral in de VS. De andere helft van de markt is verdeeld tussen twee Europese spelers: Ericsson en Nokia. Dat laatste bedrijf heeft overigens de technologie en patenten van Siemens, Motorola, Alcatel en Lucent overgenomen. 5G kan er voor zorgen dat de telecommarkt weer een groeimarkt wordt. Opeens is er niet meer sprake van een verzadigde markt, nu er naast mensen ook veel dingen een mobiele verbinding krijgen. Ook de makers van mobieltjes profiteren door de upgrade naar nieuwe 5G-telefoons.

Door 5G gaan bestaande technologieën elkaar versterken, het maakt de vierde industriële revolutie mogelijk. Vooral op het gebied van robotica komen ontwikkelingen in een stroomversnelling. De eerste robots waren in essentie standalone machines. Hun geheugencapaciteit en het vermogen om problemen op te lossen waren beperkt. Het updaten van het programma was kostbaar en nam veel tijd in beslag. Via het internet zijn robots veel eenvoudiger te programmeren. Ze leren voortaan zelf op basis van big data uit de cloud. Robots hebben toegang tot informatie uit sensoren en slimme apparaten (internet of things). Door 5G worden auto’s niet veel meer dan iPhones op wielen. Het gaat dan steeds minder om de hardware, maar meer om de software (de apps). Zonder een betrouwbare snelle mobiele verbinding zullen autonoom rijdende auto’s sowieso een toekomstdroom blijven. Met de wetenschap dat het meest gekozen beroep door mannen nu nog chauffeur is, is de impact van zo’n technologie op de maatschappij groot.

Via de Roboticasatelliet in portefeuille willen we profiteren van deze ontwikkeling. Ondanks het IT-karakter van deze aandelen is de gemiddelde waardering relatief laag. Bovendien wordt volop geprofiteerd van de investeringscyclus en de handelsoorlog. Een dankzij 5G verbonden robot werkt immers overal.

Utrecht, 30-07-2018

Terug naar Beleggingsnieuws