Europese hervormingsagenda onder vuur

Macron is belangrijk voor Frankrijk en Europa

Beleggingsnieuws

Macron is belangrijk voor Frankrijk en Europa. Hij wil niet alleen Frankrijk, maar ook Europa hervormen. Europa maakt zich op dit moment meer druk over de Italiaanse begroting en de Brexit-onderhandelingen, twee zaken die ook het sentiment onder beleggers drukt. Donderdag 27 september presenteert de Italiaanse regering de begroting. Die regering wil de economie stimuleren, waarmee het begrotingstekort boven de 3% van het BBP dreigt uit te komen. De zorgen daarover zijn deze maand duidelijk afgenomen, getuige de daling van de Italiaanse rente van 3,4% naar 2,8%. Voor wat betreft de Brexit-onderhandelingen, gaf Merkel vorige week in Salzburg aan dat alleen met de volledige participatie in de vier vrijheden (vrij verkeer mensen, goederen, geld en diensten) Groot-Brittannië toegang blijft houden tot de interne Europese markt. Met Europese verkiezingen volgend jaar mei in het vooruitzicht - net na de Brexit-deadline van 30 maart 2019 - wil men de populisten laten zien dat het niet eenvoudig is de EU te verlaten en dat daar consequenties en kosten aan zijn verbonden.

In Italië zitten extreemrechtse en extreemlinkse populisten in één regering. Dat roept de vraag op of een dergelijke coalitie ook in andere landen mogelijk is. Samenwerking tussen La France Insoumise (extreemlinks) en het Front National (extreemrechts, sinds kort herdoopt in Rassemblement National) lijkt onwaarschijnlijk. Wellicht dat in de Angelsaksische wereld meer ruimte is voor politieke samenwerking tussen de extremen. In Frankrijk en ook in Italië wil de overgrote meerderheid in de Europese Unie blijven, net als overigens inmiddels de meerderheid van de Britten. De populariteit van Macron is in eigen land fors gedaald, maar de volgende voor hem relevante verkiezingen zijn pas in 2022. In de peilingen voor de Europese verkiezingen volgend jaar gaat zijn partij nog altijd ruim aan kop.

Na een voortvarende start van het jaar door de implementatie van belangrijke hervormingen van de arbeidsmarkt en belastingverlagingen, lijkt het tempo wat uit de Franse hervormingsagenda. Dat komt door de negatieve impact op het begrotingstekort en de lange gesprekken met de vakbonden over hervormingen bij de spoorwegen. Er zitten nog voldoende hervormingen in de pijplijn, alleen zullen die pas effect hebben op lange termijn. De Franse beurs staat dit jaar in de plus, terwijl veel Europese beurzen in de min staan. Macron heeft kennelijk de financiële markten overtuigd. Hij heeft tot 2022 de tijd om ook de Franse bevolking te overtuigen. Binnen Europese aandelen leggen we de nadruk op Franse aandelen. Door de economische expansie in Europa wordt er geen haast gemaakt met Europese hervormingen. Daarvoor moeten we kennelijk wachten tot de volgende crisis.

Utrecht, 27-09-2018

Terug naar Beleggingsnieuws