Beleggingsnieuws

Gebrek aan leiderschap in de aandelenmarkt

In de afgelopen jaren stegen aandelen onder leiding van de sector IT. Dit jaar zit de markt in een overgangsfase. Beleggers zijn op zoek naar het segment of de sector die de kar kan trekken. Er zijn voldoende kandidaten. De koerscorrectie eerder dit jaar in combinatie met de sterke winstgroei heeft er voor gezorgd dat zelfs de Amerikaanse aandelenmarkt op 16 keer de winst aantrekkelijk oogt. De IT-sector blijft een prima kandidaat voor de leidende rol. De zorgen over de FANG-monopolies worden in de media sterk uitvergroot. Daardoor is het enthousiasme onder beleggers bekoeld. Onterecht, zo blijkt uit de bedrijfsresultaten. Wel is de sector is de groeisector bij uitstek. Groeiaandelen profiteren van lage rente en schaarse groei. Nu oogt de sector kwetsbaar. Dat geldt juist niet voor de financiële sector. Die profiteert van een stijgende rente. Vooral in de eurozone is het opwaarts potentieel groot.

De rente kan verder stijgen als inflatieverwachtingen oplopen. Dat kan bijvoorbeeld door hogere  olieprijzen, +38% in twaalf maanden. Dat heeft een positief effect op de toch al forse kasstromen in de sector energie, een sector waar beleggers opeens minder twijfelen aan de houdbaarheid van het bedrijfsmodel als gevolg van de klimaatcrisis. Een hogere olieprijs zorgt op termijn wel voor meer aanbod van Amerikaanse schalieboeren. Dan daalt de olieprijs weer, maar dat hoeft niet negatief te zijn voor oliemaatschappijen. Het betekent immers dat dure, kasstroom verslindende, zoektocht naar nieuwe olie kan stoppen.

Behalve hogere olieprijzen kan inflatie ook stijgen door hogere lonen. Dat is goed voor de economie in het algemeen, maar niet voor de winstmarges van bedrijven met veel personeel, zoals de detailhandel. Alleen de meer cyclische bedrijven profiteren van de stijgende prijzen. Maar die bedrijven aanzetten terwijl net de economische groei heeft gepiekt, lijkt niet verstandig. Dit is niet het moment waarop cyclische aandelen beter gaan presteren.

Blijven over de traditionele defensieve sectoren zoals voeding, de sector telecom en nutsbedrijven. Deze bedrijven zijn nog altijd duur, worden geconfronteerd met structurele uitdagingen en hebben vaak een zware balans. Kortom, de zoektocht naar nieuw leiderschap zorgt voor twijfel, onzekerheid en meer volatiliteit. Het najagen van sectorrotaties gaat meestal ten koste van het rendement.  Het voordeel van de onrust is wel dat daardoor de kans op een koerscorrectie afneemt.

Utrecht, 30-04-2018

Terug naar Beleggingsnieuws