Beleggingsnieuws

Het handelsconflict tussen China en de VS escaleert

Het handelsconflict tussen China en de VS escaleert. Vooral de Verenigde Staten gooit voortdurend olie op het vuur. Sinds begin deze maand wordt er op circa $ 34 miljard aan Chinese producten extra invoerrechten geheven. Er werd toen al gedreigd met een heffing op nog eens $ 200 miljard aan producten. Inmiddels is dat gestegen tot $ 500 miljard, ongeveer alle Chinese export. Deze week zal in de inkoopmanagersindices zichtbaar worden in hoeverre deze retoriek invloed heeft op het vertrouwen onder ondernemers.

Het is niet zo dat China de Verenigde Staten niet tegemoet wil komen. Dat heeft ze al gedaan door de Chinese markt verder te openen voor Amerikaanse auto’s en Amerikaanse financiële dienstverleners. China heeft tarieven verlaagd op auto’s, auto-onderdelen en consumentproducten (cosmetica, parfum et cetera). Ook is China bereid om meer olie, aardgas en agrarische producten uit de VS te importeren. Wat China echter niet wil is toegeven op wat ook wel het nieuwe China wordt genoemd. Vooral zaken die vallen onder het ‘Made in China 2025’-programma zijn voor Peking onbespreekbaar. Dit programma is bedoeld als een grote update van de Chinese industrie. Het wordt wel vergeleken met het Duitse ‘Industry 4.0’-plan. Dat gaat vooral over Internet-of-things (IoT). Het Chinese plan is veel breder. Innovatie, meer kwaliteit en groene ontwikkeling moeten zorgen voor een hogere toegevoegde waarde.

China is geen lage-lonen-land meer dat hoeft te concurreren op prijs. Het reservoir met goedkope arbeidskrachten is de laatste jaren sterk afgenomen. Arbeidsintensieve industrieën met weinig toevoegde waarde (zoals textiel) verhuizen naar andere delen van Azië. Door de stijgende lonen is dit proces nog altijd gaande. China bereikt die hogere toegevoegde waarde onder andere door veel te investeren in research en development (R&D). Met haar relatief goedkope ingenieurs kan het land steeds beter concurreren met Japan, Zuid-Korea en zelfs de VS. Buiten China worden er vaak vraagtekens gezet bij het innoverend vermogen van het land. Maar China investeert meer in R&D dan Europa. Op IT-gebied zijn er elk jaar meer afgestudeerden dan in de VS en Europa samen. Op het gebied van kunstmatige intelligentie loopt China voorop in het aantal wetenschappelijke publicaties die ook nog eens vaak worden geciteerd. Het lijkt een kwestie van tijd totdat China op dit gebied het stokje overneemt van de VS. En dat is waar de Verenigde Staten zich terecht zorgen over maken. Waar het handelsconflict tussen de VS en de rest van de wereld alleen gaat over economische belangen, staat er bij China meer op het spel. Chinese aandelen zijn inmiddels op 8 keer de winst ronduit goedkoop geworden, waardoor veel van het slechte nieuws reeds is verdisconteerd.

Utrecht, 24-07-2018

Terug naar Beleggingsnieuws