Sectorindeling gaat mee met zijn tijd

Eind van de maand vinden grote wijzigingen plaats in de aandelenindices

Beleggingsnieuws

Eind van de maand vinden grote wijzigingen plaats in de aandelenindices met gevolgen voor de dynamiek binnen de sectoren. De nieuwe indeling houdt rekening met de levensstijl, die door mobiel dataverkeer en de manier van communiceren is veranderd. Een nieuwe sector communicatiediensten doet zijn intrede en bevat de ‘oude’ telecombedrijven gecombineerd met media & entertainment bedrijven. Dit betekent dat bedrijven als WaltDisney en Netflix verhuizen van de sector duurzame consumptiegoederen naar deze communicatiediensten. De nu nog onder technologie vallende bedrijven Facebook, Alphabet (Google) en Twitter worden opgenomen in de nieuwe sector. Voor online marktplaatsen daarentegen als eBay en Alibaba betekent het een verschuiving vanuit technologie naar duurzame consumptiegoederen.

Al met al verandert het karakter van deze drie sectoren maar ook de wegingen binnen de algemene indices zullen aanzienlijk wijzigen. Waar de S&P 500 nu voor 26% bestaat uit technologiebedrijven, wordt dat vanaf 24 september 20,5%. In de wereldindex gaat het belang van bijna 19% naar bijna 15%. Communicatiediensten telt voor ruim 10% in de S&P 500 mee en voor ruim 8% in de wereldindex.

De winstgroei en waarderingen van de communicatiediensten zijn in vergelijking met de oude telecombedrijven een stuk hoger. Hoewel de sectorverschuivingen voor de waarde van een bedrijf niet uit zouden moeten maken, is de kans groot dat het wel invloed heeft omdat de sector groter wordt, het populaire aandelen omvat en kapitaalstromen met zich meebrengt.

Utrecht, 18-09-2018

Terug naar Beleggingsnieuws