Slecht beursjaar voor opkomende markten

De MSCI emerging market index staat 20% onder de top van januari

Beleggingsnieuws

De MSCI Emerging market index staat bijna 20% onder de top van januari en is daarmee op het niveau van begin 2017 aangekomen. De Chinese A-aandelenindex is dit jaar zelfs met 25% gedaald. Sommige opkomende markten dalen sterker, ook doordat valuta’s uit deze landen onder druk staan. Door de groeivertraging in China, stijgende Amerikaanse rentes en een sterkere dollar in combinatie met verkiezingen in Brazilië en onrust in Turkije mijden beleggers opkomende markten.

Voor veel beleggers zijn directe beleggingen in opkomende markten een relatief klein onderdeel van de portefeuille. Het gewicht van opkomende markten in de wereldaandelenindex is een procent of tien. Dat terwijl 83% van de wereldbevolking in opkomende markten woont. Ter vergelijking, het gewicht van de Verenigde Staten in de wereldindex is 55% en daar woont slechts 5% van de wereldbevolking. Nu zijn Amerikanen erg productief want die 5% is goed voor maar liefst 25% van het wereld BBP. De Amerikaanse economie is zelfs groter dan de hele Europese Unie bij elkaar, maar wel kleiner dan de economieën van Azië. Dankzij de sterke groei in China wordt die voorsprong van Azië alleen maar groter.

Maar het groeitempo in China zwakt wel af. Afgelopen vrijdag kwam de groei van de Chinese economie over het laatste kwartaal uit op 6,5%. In de afgelopen decennia lag alleen in het eerste kwartaal van 2009 de groei (6,4%) lager. Toch draagt China voor bijna 40% bij aan de groei van de wereldeconomie. Economisch is de invloed van de dalende beurskoersen beperkt, slechts een klein deel van de bevolking is op de beurs actief. Veel belangrijker voor de Chinezen is de huizenmarkt en die is opmerkelijk robuust. Vooral in de kustprovincies is de woningvoorraad laag. De bouw groeit daarom sterk, sinds mei met gemiddeld 23%. De tegenvaller in de Chinese groei wordt vooral veroorzaakt door lagere uitgaven voor infrastructuur, een gevolg van bewust overheidsbeleid.

Door de koersdaling is het waarderingsverschil tussen China en de Verenigde Staten deze eeuw niet zo groot geweest. Nu zegt waardering weinig over het rendement op korte termijn, maar beleggers doen er goed aan om de komende vijf tot zeven jaar de voorkeur te geven aan Chinese aandelen boven de Amerikaanse aandelen. Zorgen over de Chinese schulden worden vaak overdreven: ze zijn binnenlands gefinancierd en de economie groeit sterk. Het probleem is eerder dat Chinezen te veel sparen. Ook de impact van de handelsoorlog is in de praktijk klein. China wordt steeds meer een concurrent voor westerse bedrijven, nu ook voor producten en diensten met een hogere toegevoegde waarde. De koersafstraffing is onterecht. Wij overwegen opkomende markten, 70% daarvan ligt in Azië.

Utrecht, 22-10-2018

Terug naar Beleggingsnieuws