Beleggingsnieuws

Trump, Xi en de Fed

Er was vorige week meer dan voldoende nieuws om de markt in beweging te krijgen. Een dreigende handelsoorlog, de toenemende macht van keizer Xi en een pragmatische Powell aan het roer bij de Fed. Voor beleggers is alleen van belang of de oplopende inflatie er voor gaat zorgen dat de Fed op de rem gaat staan. Dit risico is toegenomen, maar het is niet ons basisscenario. De Fed is nog altijd liever te laat, dan te vroeg. Zoals zo vaak was Trump verantwoordelijk voor de grootste krantenkop. De voorgenomen importheffing van 24% op staal en 10% op aluminium was voor de media niets minder dan het begin van de lang gevreesde handelsoorlog. De daadwerkelijke impact op de handel met China is verwaarloosbaar.

China is weliswaar de grootste staalproducent ter wereld, maar desondanks bestaat slechts 1% van de totale staalimport van de VS uit Chinees staal. Samen met aluminium gaat het om iets meer dan $ 2 miljard op jaarbasis. Een tegenreactie wordt gevreesd. Het is maar de vraag of die er komt. Het uiteindelijke gevolg kan zelfs zijn dat er wereldwijd sprake is van minder protectionisme. De Amerikaanse economie heeft veel minder handelsbarrières dan Europa, Japan en vooral China. Het is toch wat hypocriet dat juist deze groep landen nu klagen. Als Europa zo’n open economie zou zijn, waarom is er dan zoveel gedoe over de Brexit. De Japanse economie is voor 80% een diensteneconomie, maar de productiviteit ligt daar 50% lager dan in de VS. Niet echt het toonbeeld van een open economie. Zaken doen met China kan alleen na goedkeuring van Peking, een land waar overheidssteun aan bedrijven de norm is. Nu keizer Xi alleenheerser is geworden, is het eenvoudiger om de overcapaciteit op staal en aluminium verder terug te brengen. Ook goed voor het milieu. Op korte termijn is de impact van de Xi-putsch voor beleggers niet groot. Op lange termijn kan het voor politieke instabiliteit zorgen. Het maximum van twee termijnen heeft na Mao gezorgd voor transparantie, stabiliteit en welvaart.

Zelfs leden van de Fed hebben zich negatief uitgelaten over het voorgenomen handelsbeleid van Trump. Na de speech van Powell rekent de markt op drie of zelfs vier renteverhogingen dit jaar. Gegeven de kracht van de economie lijkt dit gerechtvaardigd. De obligatiemarkt geeft aan dat de Fed voldoende heeft gedaan. Kennelijk is de collectieve wijsheid van de markt dat oplopende inflatie een tijdelijk fenomeen is. Als de Fed dezelfde mening is toegedaan, blijft het reflatiebeleid intact. En dat is positief voor aandelen, maar negatief voor obligaties.

Utrecht, 05-03-2018

Terug naar Beleggingsnieuws