Beleggingsnieuws

Twee soorten correcties

Er bestaan twee soorten correcties: bull-markt correcties en bear-markt correcties. Een bull-markt correctie blijft meestal beperkt tot een procent of tien. De fundamenten (zoals waardering, liquiditeit en economische groei) geven geen aanleiding voor een verdere correctie. De correctie heeft als doel om even stoom af te blazen, omdat beleggers wat te ver op de muziek vooruit zijn gelopen. De huidige correctie voelt, proeft en smaakt als een typische bull-markt correctie, ook doordat we al lange tijd geen correctie van enige betekenis hebben gehad. Dit in combinatie met de euforische start van het beursjaar pleit voor een bull-markt correctie. Een daling van een procent of tien in diverse indices uitmondend in 6% daling in de wereldindex.

Maar stel dat het een bear-markt correctie is. Aandelenmarkten dalen dan sterker, typisch met meer dan 20%. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat de waardering in korte tijd onhoudbaar is geworden. Afgelopen maandag daalde de Dow Jones Industrials index tussentijds met bijna 1600 punten, een daling van iets meer dan 6% op één dag. Zo’n sterke daling doet vooral denken aan zwarte maandag, 19 oktober 1987. Toen daalde de Dow Jones met 508 punten. Dat stond toen gelijk aan een daling van 22%. De vergelijking met 1987 stopt niet in de correctie. Ook toen was de Fed bezig met het verhogen van de rente. Ook toen werden de belastingen verlaagd. In 1987 kampte het Witte Huis met het Iran Contra-schandaal, waar het Witte Huis nu bezig is met Rusland-gate. De waardering voor de Amerikaanse aandelen was ook vergelijkbaar. Toen lag de k/w in de VS op 20, nu op 18. Verschil is dat de rente in 1987 veel hoger stond. Het rendement op de 30-jaars Amerikaanse staatslening stond boven de 10%, nu net boven de 3%. Zo’n relatief gunstige aandelenwaardering lijkt onvoldoende voor de start van een bear-markt. Een andere en meer vervelende reden voor een bear-markt is een winstrecessie. Daarvoor is een recessie in de reële economie vereist. Nu komt zo’n recessie meestal onverwacht, maar toch lijkt dit op korte termijn onwaarschijnlijk. Een winstrecessie zorgt wel voor een gevaarlijke bear-markt, want de typische halvering van de winsten wordt meestal ook gevolgd door eenzelfde beweging op de aandelenmarkt. Er bestaat nog een type bear-markt, één die veel langer kan aanhouden, na sterk ingrijpen van de overheid op de vrije markt. Zo’n bear-markt kan lang aanhouden zoals in het communistische Rusland tussen 1917 en 1991 of de twee verloren decennia in Japan als gevolg van de Plaza-akkoorden. Voor de eurosceptici is de Europese eenheidsmunt kandidaat voor zo’n bear-markt. Over een maand zijn er verkiezingen in Italië, maar na de uitkomst van de Franse verkiezingen legt geen enkele Italiaanse partij meer de nadruk op vertrek uit de eurozone.

Vooralsnog wijst alles op een bull-markt correctie en dat is er één waar wij uitdrukkelijk niets mee doen in portefeuille. Het proberen te voorspellen van zo’n correctie is niet mogelijk en zelfs al lukt dit, dan moet men twee keer goed voorspellen.  Eén keer er uit en op het juiste moment er ook weer in. De kans is dan groot dat de verdere opgaande fase wordt gemist. Fundamenten zijn immers niet gewijzigd. Bovendien moet er dan twee keer kosten worden gemaakt. Als er wel één probaat middel is om het rendement te drukken, dan is het wel hoge kosten.

Utrecht, 07-02-2018

Terug naar Beleggingsnieuws