Rabo Zelf Beleggen

Zelf de regie voeren over uw vermogen en uw beleggingen

 • Zelf beleggen via Rabo Internetbankieren of de Rabo Bankieren App
 • Actuele beleggingsinformatie
 • Service Centrum Beleggen voor praktische vragen

Wilt u Rabo Zelf Beleggen aanvragen?

Klik op ‘Vraag Rabo Zelf Beleggen aan’ of vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan om uw mogelijkheden te bespreken.

Duurzaam

Duurzaam

Bij de Rabobank helpen wij u verstandig te beleggen op een maatschappelijk verantwoorde manier. U kunt ook nog een stapje verder gaan en in duurzame bedrijven of beleggingsfondsen beleggen. Zo draagt u bij aan een betere wereld.

Duurzame beleggingsfondsen

Met Rabo Zelf Beleggen kiest u zelf in welke duurzame fondsen en bedrijven u wilt beleggen. U heeft bij ons de keuze uit verschillende duurzame beleggingsfondsen. Ons assortiment wordt voortdurend uitgebreid.

ASN Duurzaam Aandelenfonds iShares DJ Glbl Sustainability Screened EUR
ASN Duurzaam Mixfonds JSS OekoSar Equity Global C EUR acc
ASN Duurzaam Obligatiefonds JSS Sustainable Bond EUR C EUR acc
ASN Duurzaam S&Mid Cap JSS Sustainable Equity Glbl C EUR acc
ASN Milieu & Waterfonds JSS Sustainable Eq New Pwr C EUR acc
Candriam Sust North America R EUR Acc Kempen (Lux) Sustainable Eur SmCp BN EUR
Candriam Sust Pacific R EUR RobecoSAM Global Small Cap Eqs € N
F&C Responsible Global Equity I EUR Inc RobecoSAM Smart Energy EUR N
iShares DJ Eurp Sustainability Screened EUR RobecoSAM Smart Materials EUR N
iShares DJ Eurzne SustainbltyScrned (DE) EUR RobecoSAM Sustainable Global Eqs € N

Wilt u in vijf stappen uw beleggingsportefeuille verduurzamen met een of meer van bovenstaande fondsen?  

 1. Log in op Rabo Internetbankieren en kies voor ‘beleggen’.
 2. Ga naar de Fondsselector.
 3. Kies voor het thema 'Duurzaam'. U ziet dan het brede assortiment aan duurzame fondsen. Naast algemene informatie vindt u er bijvoorbeeld ook een overzicht van het rendement per fonds en het fondsbeleid over maatschappelijk verantwoord beleggen. De samenstelling van een beleggingsfonds wordt tot in detail weergegeven. Ook vindt u er per fonds het prospectus en de financiële bijsluiter.
 4. Selecteer het duurzame beleggingsfonds van uw keuze en kies voor ‘Koop’.
 5. Vul het digitale formulier in en druk op ‘Naar verzenden’.

Lees meer over de Fondsselector en bekijk de demo

Aandelen

Met Rabo Zelf Beleggen kunt u ook kiezen voor duurzame aandelen. Zo levert uw belegging meer op dan alleen financieel rendement. U kunt in vijf stappen eenvoudig uw portefeuille verduurzamen met individuele aandelen:

 1. Log in op Rabo Internetbankieren en kies voor ‘Beleggen.
 2. Selecteer ‘Koersen en Nieuws’. U komt dan in ‘Rabo Beursinfo’.
 3. Open de tab ‘Aandelen’. 
 4. Wanneer u hier een aandeel selecteert, ziet u bij een groot aantal ondernemingen de tab 'MVB'. Hier vindt u informatie van Sustainalytics over het betreffende aandeel. Sustainalytics brengt op onafhankelijke wijze de prestaties van bedrijven in kaart, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid ten opzichte van branchegenoten. Op basis hiervan kunt u zelf een oordeel vormen.
 5. Kies voor ‘Koop’, vul het digitale formulier in en druk op ‘Naar verzenden’.

Lees meer over Beursinfo en bekijk de demo

Meer informatie over duurzaam beleggen bij de Rabobank

Kenmerken

Voor beleggers die:

 • zelf aan het roer willen staan
 • een brede interesse hebben in financiële markten
 • over ruime kennis en ervaring beschikken

Wij bieden u bij Rabo Zelf Beleggen:

 • inzicht in rendement, spreiding en kosten
 • de mogelijkheid om online te handelen
 • actuele koersinformatie en beursnieuws
 • informatie over onder andere beleggingsfondsen en aandelen
 • een actueel overzicht van uw portefeuille
 • ondersteuning door het Service Centrum Beleggen voor praktische vragen

Voor het openen van Rabo Zelf Beleggen heeft u een betaalrekening van de Rabobank nodig. Tijdens de aanvraag openen we voor u een effectenrekening, en als dat nodig is een beleggersrekening.

Beleggen in de Rabo Bankieren App

De Rabo Bankieren App biedt uitgebreide mogelijkheden voor inzicht en beheer van uw portefeuille in de beleggen omgeving.

Meer lezen over de Rabo Bankieren App

Rendement en risico

Kiest u voor Rabo Zelf Beleggen, dan kiest u ervoor om zelf uw beleggingsportefeuille samen te stellen. Het rendement hangt dus af van de keuzes die u maakt.

Risico spreiden

Door te spreiden verdeelt u uw vermogen over verschillende beleggingen. Daardoor is de kans groter dat het verlies op één belegging wordt gecompenseerd door positief rendement op een andere belegging in uw portefeuille. Met een goede spreiding in verschillende beleggingen kunt u risico’s verminderen, zonder dat het verwachte rendement daalt.

Zo werkt het

U kunt uw portefeuille online inzien en beheren. Ook vindt u online helder inzicht in de spreiding van uw beleggingsportefeuille(s) en de gemaakte kosten. In het overzicht vindt u onder andere de waarde van uw beleggingen in de diverse (sub)categorieën. De rapportages vindt u in de tab ‘Beleggen’ in Rabo Internetbankieren en in de beleggen omgeving binnen de Rabo Bankieren App.

Meer lezen over online beleggingsrapportages

Orders doorgeven via internet of telefoon

U kunt uw orders ook telefonisch inleggen via het Servicecentrum Beleggen (0900–0705, lokaal tarief). Hiervoor betaalt u € 10 per order. Via onze dienst 'Terugmelden orders' ontvangt u direct na uitvoering van uw orders een bericht via sms of e-mail (geen extra kosten). U kunt zich voor deze dienst aanmelden via Rabo Internetbankieren of het Servicecentrum Beleggen. Maakt u voor de orderafwikkeling gebruik van een vreemde valutarekening, dan kunt u die orders alleen doorgeven via het Servicecentrum Beleggen of via uw eigen Rabobank.

Stel uw vragen aan het Service Centrum Beleggen

Het Service Centrum Beleggen helpt u graag met praktische vragen. U kunt uw vragen telefonisch stellen via 0900 – 0705 (op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur, lokaal tarief). Vanuit het buitenland belt u +31 30 2313131.

Kosten

Gunstige tarieven

Bij Rabo Zelf Beleggen belegt u zonder tussenkomst van een adviseur en dat scheelt in de kosten. U betaalt voor de basisdienstverlening, die bestaat uit administratie, informatie, toegang tot systemen en beurzen. Als u aan- of verkopen doet, betaalt u transactiekosten. Als u in beleggingsfondsen belegt, dan brengen die kosten voor o.a. het fondsbeheer in rekening. En er zijn kosten verbonden aan bepaalde diensten, als u daar gebruik van maakt, zoals het overboeken van effecten van of naar een andere bank, of beleggen in vreemde valuta.
Als u actief belegt en veel transacties doet, informeert u dan bij uw Rabobank naar de mogelijkheden voor actieve beleggers.

Extra kosten tariefsoort-
BasisdienstverleningU betaalt 0,05% per kwartaal over het gemiddeld belegde vermogen. Dat is het gemiddelde van het belegde vermogen aan het begin en het eind van het kwartaal. U betaalt minimaal € 5 en maximaal € 30 per kwartaal.
Transacties
Obligaties (waaronder Rabobank Certificaten)€ 7 + 0,1% over de beurswaarde. U betaalt minimaal € 10 en maximaal € 150.
Aandelen en gestructureerde producten:
Binnenland (EuroNext Amsterdam, Brussel en Parijs)€ 7 + 0,1% over de beurswaarde. U betaalt minimaal € 10 en maximaal € 150.
Buitenland 1 (overig Europa, VS, Canada)€ 10 + 0,15% over de beurswaarde
Beleggingsfondsen*0,2% over de beurswaarde. U betaalt minimaal € 0,50 en maximaal € 150.
Opties EuroNext Amsterdam en Brussel**€ 3 per contract
Lopende kosten in beleggingsfondsenU betaalt in de meeste gevallen tussen de 0,1% en 1,5% over het belegd vermogen in fondsen op jaarbasis. Dit is afhankelijk van de fondsen die u kiest.

* Voor transacties in beleggingsfondsen buiten het girale systeem van de Rabobank wordt het betreffende tarief aandelen binnenland of aandelen buitenland toegepast.
** Bij exercises en assignments van opties EuroNext Amsterdam en Brussel gelden de aankoopkosten aandelen EuroNext. Bij cash settlements van opties EuroNext Amsterdam en Brussel gelden de aankoopkosten opties EuroNext Amsterdam en Brussel.

U vindt uitgebreidere informatie in onderstaande documenten.

Tarieven beleggen bij de Rabobank

Overzicht transactiebelasting aankoop buitenlandse aandelen

Voorbeeld

Wij geven u in een kostenvoorbeeld inzicht in de kosten die u bij Rabo Zelf Beleggen kunt verwachten.

Lees meer over kosten in Rabo Zelf Beleggen

Inzicht in kosten

U vindt een actueel overzicht van de gemaakte kosten in de Rabo Bankieren App of in Rabo Internetbankieren via de tab 'Beleggen'. Per portefeuille vindt u in het linkermenu de opties 'kosten' en 'spreiding'.

Meer lezen over online beleggingsrapportages

Voorwaarden

Het is verstandig uzelf goed te informeren voordat u gaat beleggen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Bekijk de productkenmerken en de algemene voorwaarden die voor de Rabo Zelf Beleggen gelden.

Brochure Rabo Zelf Beleggen

Algemene Voorwaarden Effectendienstverlening 2018

Onderpandpercentages Effectenkrediet (demo)

Contact

Rabobank