Bereik meer met je geld

Bereik meer met je geld

Als je genoeg spaargeld hebt, voorkom je dat je geld tekort komt of moet lenen. Je weet precies hoeveel je hebt en je krijgt je geld altijd terug. Dat voelt goed. Maar sparen is niet altijd de goede of de enige oplossing als je je toekomstwensen wilt waarmaken.

Je leeft niet alleen nu

Wil je later je hypotheek aflossen, toegenomen zorgkosten kunnen betalen, eerder stoppen met werken, je studerende kinderen ondersteunen en een redelijk inkomen hebben tijdens je pensioen? Dan heb je een behoorlijke som geld nodig. Zou je de benodigde bedragen opbouwen met alleen sparen, dan moet je erg grote bedragen apart zetten. Helaas is dat voor de meeste mensen niet haalbaar. Maar een groot bedrag opbouwen is wel mogelijk als je op tijd begint, genoeg tijd neemt en voldoende rendement behaalt.

Met sparen alleen lukt het vaak niet

Je geld wordt minder waard door de inflatie. Je betaalt ook nog eens belasting als je meer dan € 30.000 hebt. Daarnaast is de spaarrente al een tijd erg laag. Te laag om de inflatie en de belasting goed te maken. Als je je geld op je spaarrekening laat staan, hou je eigenlijk steeds minder over.

Wat is inflatie?
Inflatie

Door een stijging van de prijzen wordt je geld minder waard. Een simpel voorbeeld. In 1970 waren de prijzen een stuk lager dan nu. Een brood kostte toen omgerekend € 0,36. In 2016 betaalde je € 1,17. Tussen 1970 en 2016 is de prijs met 225% gestegen. Je moet dus later meer geld hebben om hetzelfde te kunnen kopen of doen.

Je hoeft niet rijk te zijn om rijk te worden

Geld kan niet alleen groeien door inleg, maar vooral ook door de combinatie van rendement en looptijd. Rendement en looptijd hebben enorm veel invloed op het opbouwen van een groot bedrag. Met vijf procent rendement over 30 jaar verviervoudigt je startbedrag. Dat komt door het effect van rendement op rendement. We leggen dat uit in de volgende video.

Bereken hoeveel geld je opzij moet zetten

De historie laat zien dat op lange termijn beleggen een logische keuze kan zijn voor het opbouwen van een groot bedrag. Je hebt dan namelijk meer kans op een hoger rendement dan met sparen alleen. Bereken hieronder hoeveel jij met beleggen opzij moet zetten om jouw gewenste bedrag op te bouwen.

Een eerlijk verhaal over risico

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je beleggingen kan schommelen en je kan (een deel van) je inleg verliezen. Daar schrik je van? Natuurlijk! Het zit in onze aard dat we risico’s willen vermijden. Helemaal als het om ons eigen geld gaat. Om een goed beeld van beleggen te geven, moet je een aantal dingen weten. We geven enkele feiten en voorbeelden. Mocht je ondanks deze feiten en voorbeelden een slecht gevoel krijgen bij beleggen, dan moet je het niet gaan doen.

Informatie over beleggen

Je ziet in de grafiek twee scenario’s. In het eerste scenario (blauwe lijn) is het geld tien jaar geleden op een spaarrekening gezet. In het tweede scenario is het geld tien jaar geleden belegd (oranje lijn). Wat was er met het geld gebeurd als je het tien jaar had laten staan en geen opnames had gedaan? In 2008 was er een grote beurscrash, de kredietcrisis. De financiële markten stortten in. Veel mensen die hun geld hadden belegd zagen de waarde van hun beleggingen dalen. In het voorbeeld zie je dat het startbedrag in die periode minder waard is geworden. In de jaren daarna herstelden de beurzen en op de lange termijn werden de beleggingen weer meer waard. Eind 2016 was de inleg van € 10.000 ongeveer € 16.000 waard. Met sparen was de inleg naar €11.600 gegroeid.

Hoe is dit berekend?

Voor het berekenen van het rendement van beleggen is er gekozen voor een wereldwijd gespreide portefeuille met een neutraal doelrisicoprofiel met een mix van 50% aandelen en 50% obligaties. De aandelen zijn berekend volgens de Morgan Stanley All Country World index (MSCI ACWI Euro NR). Voor obligaties is de Barclays Euro Aggr. 500 MM index gehanteerd. Voor de berekening van de rendementen is uitgegaan van 0,6% voor de gemiddelde kosten. De kosten zijn verrekend in de getoonde performances. De lopende fondskosten zijn niet meegenomen. Als we die kosten hadden meegenomen was het rendement lager geweest. Het rendement van de spaarrekening is gebaseerd op de rentepercentages van Rabo InternetSparen.

Sparen of Beleggen2007200820092010201120122013201420152016
Sparen2,6%  2,8% 2,2%1,6%2,3%2,1%1,5%1,1%0,8%0,4%
Beleggen (Neutraal risicoprofiel)0,4%-19,7%17,8%10,4%-1,1%12%8,8%14,0%4,3%6,5%
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Verminder je risico met een lange looptijd

Beurskoersen gaan omhoog en omlaag. Vooral de crashes maken grote indruk. Voorbeelden hiervan zijn de internetzeepbel van 2001 en de kredietcrisis van 2008. De meeste mensen laten hun geld daarom liever op een spaarrekening staan. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar de historie laat zien dat beleggen op de lange termijn vaak een beter rendement geeft dan sparen. Met langere looptijden bedoelen wij tien jaar of langer.

Het is belangrijk om je angst opzij te zetten als je belegde geld een periode minder waard is. Zelfs in goede beleggingsjaren zijn er momenten waarop je met veel verlies kunt uitstappen. Beleg daarom alleen met geld dat je lang kunt missen. Zo voorkom je dat je bij onverwachte gebeurtenissen in je leven het niet tussendoor hoeft op te nemen. Als het echt nodig is, kun je natuurlijk wel (een deel van) je geld opnemen. Er bestaat dan een risico dat dit op een ongunstig moment is waardoor je verlies kunt lijden.

Beleg je geld verstandig

1. Begin vroeg.

Profiteer maximaal van het effect van rendement op rendement. Met een langere looptijd haal je het maximale rendement uit je geld.

2. Neem de tijd.

Het risico op verlies neemt af naarmate je langer belegt. Als het niet nodig is, doe dan geen tussentijdse opnames en reageer niet op schommelingen.

3. Stem het risico af.

Bekijk goed welke looptijd en welk rendement je nodig hebt om jouw benodigde bedrag te halen. Heb je minder tijd om dat bedrag te halen, neem dan ook iets minder risico. Heb je meer tijd, dan kun je meer risico nemen.

4. Beleg alleen met het geld dat je lang kunt missen.

Zorg ervoor dat je financiële buffer op orde is en blijft als je belegt. Geld dat je nodig hebt voor geplande of onvoorziene uitgaven laat je op je spaarrekening staan.

5. Besteed je beleggingen uit als je weinig tijd en kennis hebt.

Beleggen vraagt namelijk discipline, kennis en tijd. Heb je dit niet of wil je het jezelf makkelijk maken, besteed het dan uit.

Veelgestelde vragen over beleggen

Hoe zit het met rendement, kosten en de risico’s van beleggen? Wij leggen het graag aan je uit in onderstaande video. Of lees het in onderstaande PDF.

Ik wil mijn geld laten beleggen

 • maak het jezelf niet moeilijk en laat een expert je beleggingen beheren
 • starten kan met ieder bedrag
 • je kunt altijd en overal online je beleggingen bekijken
 • je kunt op ieder moment stoppen of geld bijstorten
 • duurzaam beleggen is mogelijk
 • je kunt altijd bellen of chatten voor meer informatie en tips
Bekijk alle beleggingsvormen

Ik wil zelf beleggen

 • je belegt zelfstandig en zonder advies
 • starten kan met ieder bedrag
 • altijd en overal online inzicht in je beleggingsportefeuille
 • breed assortiment, ook duurzame producten
 • je kunt altijd contact opnemen met het Service Centrum Beleggen voor hulp en praktische vragen
Bekijk alle beleggingsvormen