Een van de langste perioden van opgaande aandelenkoersen in de historie

Sinds 2009 zijn Amerikaanse aandelen bijna 350% gestegen. Vooral de consument en het monetaire beleid steunen nu de aandelenmarkten. Verder zorgen meevallende resultaten en stabilisatie in de industrie voor enige opluchting.

Aandelen bull market zet ook in oktober door

De maand oktober levert tot nu toe positieve rendementen op voor aandelen. Dat is toch een opluchting, omdat aandelen historisch gezien in oktober vaak onder druk staan en media aandacht besteden aan de twee grote beurscrashes in de oktobermaanden van 1929 en 1987. De maand is bijna om en dit jaar kan uitmonden in een zeer sterk beursjaar. Met een aandelenrendement van meer dan 20% voor zowel de Amerikaanse als de Europese beurs, zet de bull markt die al ruim tien jaar duurt, voort. De Amerikaanse S&P 500 is sinds het dieptepunt van 2009 met bijna 350% gestegen. Inclusief dividend zelfs 460%. Deze bull markt is met ruim 127 maanden een van de langste aandelenrally’s ooit . De huidige opgaande beurs valt samen met de langste periode van economische groei in de VS, nu 124 maanden op rij.

Yardeni Research telde sinds de start van de huidige bull markt 65 kleine paniekcorrecties. Die correcties werden in gang gezet door diverse ontwikkelingen, zoals de handelsoorlog, politieke spanningen, de inverse rentecurve en winstwaarschuwingen. Tot nu toe werden de dalingen snel door een overtuigend herstel gevolgd. Alleen vorig jaar verloor de index over een jaar gemeten 4,4%. Het was tevens een jaar waarbij voor het eerst in bijna 50 jaar tijd alle beleggingscategorieën inleverden, zowel aandelen, obligaties, grondstoffen als goud. Dit jaar laten ze allen een positief rendement zien, wat minder uniek is. De kans is groot dat we ons in de laatste fase van de economische cyclus in de VS bevinden.

Op de Amerikaanse arbeidsmarkt vinden we hiervoor al tekenen, met de krappe arbeidsmarkt, een lage werkloosheid en stijgende lonen. Daar staat tegenover dat de handelsoorlog en de afzwakkende groei in China een negatief effect hebben op de economie. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, maakt zich meer zorgen over de economie en de grote kans op een recessie volgend jaar en voert daarom een ruim monetair beleid. Voor de beurzen is het monetaire beleid een van de grootste verschillen met vorig jaar. Medio 2018 ondernam de helft van alle centrale banken nog een poging om de rente te verhogen; nu verruimt 85% van de centrale banken hun monetaire beleid. Voor het voortzetten van de aandelenrally zijn de hogere consumentenbestedingen, de beter dan verwachte resultaten, de stabilisatie in industrie en kleine toenaderingspogingen in de onderhandelingen tussen de VS en China een steun. Verder is het een gezond teken dat winstwaarschuwingen op de markt worden afgestraft, zoals die van Nokia, en dat cyclische aandelen het de afgelopen weken beter deden dan de defensieve.

Terug naar Beleggingsnieuws