Publicatiedatum: 5 oktober 2020

Door de coronabesmetting van president Trump ligt zijn campagne ten minste tien dagen stil, terwijl opponent Biden de kiezers juist meer zal gaan opzoeken. Indien Trump snel herstelt, waar het nu naar uitziet, kan hij zichzelf profileren als een sterke leider. Als hij daarnaast erkent dat hij COVID-19 heeft onderschat, kan hem dat een soort gunfactor opleveren, zoals bij Johnson tijdelijk het geval was. In zijn videoboodschap vanuit het ziekenhuis verraste hij al enigszins door alle wereldleiders en alle Amerikanen, ook die van de andere partij, te bedanken.

Maar Trump kijkt volgens peilingen aan tegen een achterstand op Biden van 8%-punt. De onvrede over zijn falende corona-aanpak, zijn belasting-ontwijking en zijn niet-presidentiële optreden tijdens het debat is groot. Met zijn eigen besmetting krijgt corona nu nog meer aandacht en dat kan erger worden mocht blijken dat Trump niet op tijd in quarantaine is gegaan. Dit kan de bewegelijkheid van de beurzen hoog houden.

De verkiezingsuitslag kan door het stemmen per post langer op zich laten wachten, maar vooral doordat Trump openlijk speculeert over het niet erkennen van de uitslag. Bovendien kan hij de overdracht van zijn taken na een nederlaag frustreren. Voor de economie kan Trump’s besmetting consequenties hebben, omdat enkele staten mogelijk besluiten tot strengere gedragsmaatregelen. Verder zal de Senaat tot 19 oktober geen regelgevende taken uitvoeren. Een positief effect kan komen uit een akkoord tussen de Republikeinen en Democraten over een extra steunpakket, dat met de vele aangekondigde ontslagen noodzakelijk is. Mocht Trump wel ernstig ziek worden, dan kunnen de Republikeinen in het uiterste geval nog een nieuwe presidentskandidaat kiezen, mochten ze twijfelen aan Pence.

Afloop verkiezingen onvoorspelbaarder na besmetting

Terug naar Beleggingsnieuws