Publicatiedatum: 29 maart 2021  

Het komt niet vaak voor, maar analisten schatten dit jaar de winstgroei voor Amerikaanse bedrijven waarschijnlijk te laag in. Het gebruikelijke patroon is dat de winstverwachtingen aan het begin van het jaar te hoog zijn en geleidelijk neerwaarts moeten worden herzien. Begin dit jaar verwachtten analisten een winstgroei van 23% en de laatste weken lopen deze prognoses op tot 26%. Het economische herstel en het nieuwe recente steunpakket van de Amerikaanse overheid geven echter aanleiding tot nog meer optimisme. Met het meest recente pakket ter waarde van 1900 miljard dollar steunt de VS de lagere en middeninkomens, de kleinere ondernemingen en de investeringen in infrastructuur. Deze keuze kan voor een sterk economisch effect zorgen, doordat deze doelgroepen hiervan meer zullen uitgeven dan de hogere inkomens of grotere concerns zouden doen. Er is zelfs kritiek dat het steunpakket te hoog is en de kans op oververhitting toeneemt.

Met deze steun en de toenemende vaccinatiegraad zullen consumenten en bedrijven de komende maanden naar verwachting zorgen voor een forse inhaalvraag. Volgens Credit Suisse levert iedere procent groei van de Amerikaanse economie een omzettoename van 2,5% tot 3% op. De winstgroei ligt daar weer boven. De Amerikaanse economie kan dit jaar minimaal 4,5% toenemen, de sterkste groei in twintig jaar tijd. Op basis van de verwachtingen betekent dat een omzetgroei van zo’n 14%. De taxaties van analisten gaan nog uit van een omzetgroei van minder dan 10%, waardoor het aannemelijk is dat analisten de komende maanden de taxaties verhogen. Nu is de relatie tussen winsten en beurskoersen zwak en is vooral de verandering in de winstgroei bepalend. De laatste keer dat de winstgroei werd onderschat was in 2018. De groeiverwachtingen verdubbelden van 12% naar 24% met de grootste omslag in februari en maart. De S&P 500 steeg in de zes maanden daarna meer dan 10%.

Het laatste kwartaal daalden de koersen toen weer 15% op grond van verminderde vooruitzichten voor het volgende boekjaar. De coronacrisis zorgde vorig jaar voor winstdalingen. Ook hier heeft de omslag in verwachtingen effect op de koersontwikkeling gehad. De winsten daalden uiteindelijk met 14%, terwijl in mei nog rekening werd gehouden met een daling van 25%. Van de 236 Amerikaanse ondernemingen die tot nu toe een vooruitblik voor het hele jaar hebben gegeven, heeft bijna de helft de vooruitzichten opwaarts bijgesteld. Dit percentage ligt op het hoogste niveau in 10 jaar. Deze omslag kan leiden tot een impuls voor de middelgrote ondernemingen in de VS, die grotendeels buiten de S&P 500 vallen en biedt mogelijkheden voor beleggers die actief buiten deze index beleggen. Daar waar Amerikaanse ondernemingen het dieptepunt in de winsten al achter de rug hebben, moeten ondernemingen uit Europa en Japan deze omslag nog maken. De taxaties voor deze regio’s liggen nog boven de 30%, maar worden al wel verlaagd. 

Analisten nog te pessimistisch over Amerikaanse winsten

Terug naar Beleggingsnieuws