Publicatiedatum: 24 maart 2021
Auteur: Cheng Zhou

Nadat de president van de Turkse centrale bank opnieuw is ontslagen, is de Turkse lira in de afgelopen dagen met meer dan 9% in waarde gedaald ten opzichte  van de euro. Al jaren daalt de Turkse lira in waarde door gebrek aan vertrouwen in het economische beleid. In 2014 was een euro minder dan 3 lira waard, inmiddels is dat opgelopen tot 9,4 lira.

De forse daling van de lira is slecht nieuws voor de Turkse banken. Zo gingen de bankaandelen afgelopen maandag flink onderuit. Ook niet Turkse banken hebben daar last van zoals het Franse BNP Paribas, het Spaanse BBVA, het Italiaanse Unicredit en ING, aangezien zij dochterondernemingen hebben in Turkije. Daarbij geldt dat de Spaanse bank veruit de meeste exposure heeft, maar gelukkig is dit met 5,6% van de activa nog te overzien.

De schade is een stuk minder dan in 2018, bij de vorige valutacrisis in Turkije. De angst dat de val van de lira een verkoopgolf in andere valuta’s zal veroorzaken is nu waarschijnlijk minder groot. Dit komt omdat de Zuid-Afrikaanse rand en de Mexicaanse peso de afgelopen 6 maanden een stuk sterker zijn geworden. 

 

Bankaandelen onder druk door val van de Turkse lira

Terug naar Beleggingsnieuws