Bear Market nog niet waarschijnlijk

Meer onrust op kredietmarkten

Er is een indicatie dat een recessie aanstaande is. Naast de inverse yieldcurve geven ook de oplopende rente op high yield en de neerwaartse aanpassingen van de winsttaxaties een waarschuwingssignaal. Ook de onduidelijkheid over de handelstoezeggingen op de G20, de arrestatie van de bestuursvoorzitter van Huawei en de onrust in Frankrijk doen het sentiment geen goed.

Historisch gezien dalen aandelenmarkten ruim zes maanden voordat een recessie zich voordoet en het sentiment slaat dan om naar een bear market. In zo’n markt dalen de koersen met meer dan 20%. Op grond van de verwachting dat een eventuele recessie nog niet in 2019 optreedt, is het minder waarschijnlijk dat de dalingen een bear market inluiden, enkele beurzen, zoals de Chinese en Duitse, daargelaten.

Voorlopig zal de volatiliteit op de beurzen aan kunnen houden, in afwachting op positiever economisch en politiek nieuws.. Maar beleggers prijzen nu al wel veel slecht nieuws in, terwijl er ook nog veel positieve signalen zijn. Niet de economische groei bepaalt het verloop op de aandelenmarkten maar de productiviteits- en winstgroei. En deze productiviteit begint na jarenlange stabilisatie in de VS sterk te verbeteren. Daarnaast zijn de voortzetting van de winstgroei, het lage aantal winstwaarschuwingen, de hoge cash flows en de lagere waarderingen ondersteunend. Aandelen blijven aantrekkelijker dan obligaties.

Terug naar Beleggingsnieuws