Amerikaanse bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt hebben de winstgroei gesteund. Europa wordt geraakt door de exportafhankelijkheid.

Beleggers belonen goede winstcijfers

Ongeveer 90% van de Amerikaanse ondernemingen heeft de resultaten over het tweede kwartaal gepubliceerd. De winst-groei bedraagt rond de 3%. De inkoop van eigen aandelen en de binnenlands georiënteerde ondernemingen steunen de winst sterk. Zo’n 70% van de omzet komt uit de VS en de hogere consumentenbestedingen werken dan ook positief door bij duurzame consumptiegoederen en communicatiediensten. Bij de exporteurs dalen de winsten door het handelsconflict. Beleggers reageerden positief op de cijfers. Deze beter dan verwachte resultaten werden meer beloond dan in het verleden, met een koerswinst van 2,4% ten opzichte van 1,7% gemiddeld. Teleurstellingen werden daarbij minder afgestraft: -1,2% versus -3,6% historisch. Dit kwam niet door het sentiment op de beurzen, want die was positief maar niet uitbundig. Het geeft aan dat beleggers sceptisch waren en uitgingen van een winstdaling.

In Europa heeft nog maar 32% van de bedrijven de resultaten gepubliceerd en het ziet er naar uit dat hier de winsten wel dalen. Vooral de cyclische sectoren basismaterialen, duurzame consumptiegoederen en energie laten forse winstdalingen zien. Nederland en Duitsland behoren daarom tot de landen met de grootste winstdaling. Het Italiaanse bedrijfsleven doet het met een marginale winststijging iets beter. Door de exportafhankelijkheid en het feit dat de inkoopmanagersindices een sterke afzwakking laten zien, zal Europa het moeilijk houden. Het escalerende handelsconflict tussen China en VS doet alle ondernemingen geen goed en kan het winstherstel verder uitstellen of erger.

Terug naar Beleggingsnieuws