Publicatiedatum: 7 april 2021 
Auteur: Gert van de Paal   

De Londense beursgang (IPO) van maaltijdbezorger Deliveroo is vorige week uitgedraaid op een fiasco. De koers van het concern daalde direct na de introductie met dertig procent. De voortekenen waren al niet best. Enkele grote Britse beleggers hadden aangegeven niet mee te zullen doen aan de beursintroductie. 


Een van de redenen daarvoor is de wijze waarop het bedrijf omgaat met zijn bezorgers. Hun arbeidsvoorwaarden zijn volgens velen ondermaats en daar lopen diverse rechtszaken over. De kans om daar als duurzame of verantwoorde belegger verandering in te brengen, wordt beperkt door een ander manco. Oprichter Will Shu houdt namelijk voorlopig volledige controle over het bedrijf door speciale aandelen met extra stemrecht. 


Het is tekenend voor de opkomst van duurzaam beleggen dat institutionele beleggers deze duurzaamheidsaspecten zo zwaar en openlijk meewegen bij hun beslissing om deel te nemen aan de introductie. Toch zou het te kort door de bocht zijn om de falende beursgang alleen daaraan toe te schrijven. Een lagere introductieprijs had beter recht gedaan aan de (duurzaamheids)risico’s die beleggers kennelijk zien voor het concern. Daarmee was de “appetijt” van beleggers waarschijnlijk een stuk beter geweest.

Beleggers hebben geen trek in Deliveroo

Terug naar Beleggingsnieuws