Publicatiedatum: 30 november 2020 

Het nieuws over de beschikbaarheid van meerdere zeer effectieve vaccins in 2021 heeft een significante omslag teweeg gebracht in de risicobereidheid van beleggers. De impact op het vertrouwen is sterk. Beleggers, producenten en consumenten kunnen nu weer vooruitkijken, omdat er nu eerder dan gevreesd licht aan het einde van de crisistunnel is. Voor beleggers kan het doomscenario waarin langdurig gezocht wordt naar een werkend vaccin en lockdowns langdurig nodig blijken van tafel. Dat scenario werd in november uitgeprijsd op de markten, wat zich voor aandelenbeleggers heeft vertaald in de beste novembermaand sinds het begin van de MSCI All Countries World index. De wereldindex steeg in november (met nog een handelsdag te gaan) in euro gemeten met 10,5%. Hiermee was het tevens een van de beste maanden sinds 1986. Over een breed front werden de achterblijvers dit jaar opgekocht, die veel te winnen hebben bij een snelle terugkeer naar normaal. Grote uitschieters waren vooral te vinden in de sectoren financiële dienstverlening en energie, die met respectievelijk 20% en 30% stegen. Sinds het dieptepunt van 23 maart zijn de aandelenmarkten met gemiddeld 48% in waarde gestegen. Per saldo prijkt er hierdoor dit jaar voor aandelen nu een plus van 5,3% op de borden, waarmee aandelen voor het eerst dit jaar de brede Europese obligatiebenchmark (+4%) achter zich laten. Het marktbeeld blijft gunstig voor aandelen. 


Hoewel het op korte termijn economisch gezien wat lastig blijft vanwege de lockdowns, is de overgang van recessie naar herstel in 2021 ingezet. We verwachten dat het herstel van de wereldeconomie vanaf het tweede kwartaal van 2021 aan kracht wint. We zien signalen van onderliggende veerkracht in de groeicijfers over het derde kwartaal van dit jaar. De angst voor zogenaamde tweede-ronde-effecten bleek ongegrond. Het aanpassingsvermogen van bedrijven en consumenten is hierbij onderschat en de steun van centrale banken en overheden is een gamechanger. Het ziet er niet naar uit dat beleidsmakers de fout na 2008 gaan herhalen, toen te vroeg op de rem werd gestapt. De prijs voor een late reactie is aanzienlijk minder dan die van een te vroege.

Nu het beeld over 12 maanden beduidend is verbeterd, rechtvaardigt dit ook een wat optimistischere kijk op 2021. Voor volgend jaar houden we rekening met boventrendmatige groei van ruim 4% voor de wereldeconomie en een sterk winstherstel van dubbelcijferige groei. Analisten gaan uit van 30% winstgroei voor de wereldindex, mede door de beter dan verwachte resultaten die we hebben gezien. Het winstmomentum is ondanks de nieuwe lockdowns niet afgezwakt, maar heeft zelfs aan kracht gewonnen. De winst van Biden is per saldo ook een plus. Hiermee wordt afscheid genomen van de grillige handelspolitiek van Trump. Wij zien per saldo dan ook een sterke basis voor een overweging voor aandelen. Het economische beeld voor 2021 en daarna is gunstig, de liquiditeitscondities blijven extreem ruim en hoewel de aandelenwaardering is opgelopen, blijft die in relatieve zin laag.

Beleggers kijken weer vooruit

Terug naar Beleggingsnieuws