Beursintroducties op eigen wijze

Na een moeizaam eerste kwartaal neemt het aantal beursintro-ducties toe. Wat opvalt is dat er met de introductiewijze wordt geëxperimenteerd en dat de discussie over de bescherming van persoonsgegevens door China hier ook effect hebben. 

Het Amerikaanse Slack, een communicatie- en chatplatform voor bedrijven, koos voor een beursgang via een directe notering. Dit wijkt op verschillende punten af van een officiële beursintroductie. Zo vindt er geen roadshow plaats onder beleggers en kunnen zij zich niet vooraf inschrijven.

Het bedrijf geeft geen aandelen uit, het aantal naar de beurs te brengen aandelen staat niet vast en er is geen steun van banken tijdens de handel. De eerste koers wordt pas opgemaakt als het verschil tussen de bied- en laatkoers slechts $ 1 is en daar moesten beleggers bij Slack elf kwartier op wachten. Ondanks dat ondernemingen vaak verlieslatend zijn, doen beursintroducties van ondernemingen met goede vooruitzichten het dit jaar goed. Volgens Renaissance Capital stegen zij dit jaar bijna 40% tegenover 19% voor de S&P 500.

De invloed van het handelsconflict is zichtbaar in het uitstel van beursintroducties of in de keuze van de beurs. Good Doctor is recent in HongKong naar de beurs gegaan. De onderneming beschikt over privacygevoelige patiënteninformatie en op westerse beurzen zullen de eisen aan transparantie over het gebruik en de opslag van deze data strenger zijn dan in China. De beursintroducties van WeDoctor, dat banden heeft met Tencent en Megvii, aanbieder van gezichtsherkenning die veel gebruikt wordt door Alibaba, zijn uitgesteld. 

Terug naar Beleggingsnieuws