Verdienmodellen van Frightful Five voorlopig niet aangetast

Het juridische onderzoek naar de grote technologiebedrijven kan de discussie over het verdienmodel en vooral de (bescherming) van privacy verscherpen maar ook verbeteren. Voorlopig tast dat de groei van Big Tech niet aan.

Big Tech wordt voorlopig niet kleiner

Onderzoek naar de grootte en macht van ondernemingen is van alle tijden. Het aangekondigde onderzoek van de Amerikaanse justitie naar grote concerns in media en technologie zorgde daarom waarschijnlijk slechts voor een rimpeling in de koersen. De concerns hoeven zich voorlopig weinig extra zorgen te maken over hun toekomst. Al jaren worden de meest innovatieve en winstgevende ondernemingen op een gegeven moment te groot en krijgen daardoor te veel macht. Deze keer zijn het de technologie- en social mediabedrijven; eerder waren dat de spoorwegen, olie-, telecom- en staalbedrijven en recent de financiële sector. Zo werd telecombedrijf AT&T in 1984 door de overheid verplicht gesplitst. Elf jaar later volgde een tweede splitsing en nog steeds behoort AT&T tot de S&P 500.

Het onderzoek zal zich richten op de ‘Frightful Five’: Apple, Amazon, Alphabet, Facebook en Microsoft. Zij waren vorig jaar goed voor 800 miljard dollar aan omzet, hebben een marktkapitalisatie van 3800 miljard dollar (ofwel 15% van de S&P 500) en de winst groeide over het afgelopen jaar met 45%. Het Amerikaanse onderzoek spitst zich toe op het weren van concurrentie en het misbruik van data. Omdat consumenten inmiddels veel platforms en clouds gebruiken en hiervoor ‘betalen’ met hun gegevens, kunnen de ondernemingen die persoonlijke data koppelen aan nieuwe diensten en producten en dus lucratief uitbuiten. Het geplande onderzoek zal niet voor de verkiezingen volgend jaar zijn afgerond. Volledige opsplitsing ligt niet voor de hand, omdat dit een langdurig proces is en het nadelen heeft voor de klant. Bovendien zal de Amerikaanse overheid niet het risico willen nemen dat Amerikaanse ondernemingen door splitsing minder concurrerend kunnen opereren of dat innovatieve starters hun positie zullen aanvallen.

Omdat het bij deze ondernemingen meer draait om morele kwesties zoals privacybescherming en het ontwijken van belastingen, zouden strengere eisen aan het gebruik van de data en de bescherming van klantgegevens de eerste maatregelen kunnen worden. Verder zou belastingontwijking kunnen worden aangepakt en kan onderzocht worden of het mogelijk is om bedrijven hun consumenten te betalen voor de achtergelaten data. Ook kan de Amerikaanse regering verdere overnames blokkeren, want door een reeks aan overnames is de macht van de concerns en de afhankelijkheid van de consument van al deze activiteiten toegenomen. De meeste van deze ondernemingen hebben aangetoond dat zij voldoende creativiteit hebben in het zoeken naar nieuwe verdienmodellen om tegenvallers op te kunnen vangen. Zij zijn groot geworden door in te spelen op klantbehoeften en geven een nieuwe uiting aan globalisering: een wereldwijde klantenbasis waarvoor weinig lokale investeringen nodig zijn. Beperkende maatregelen zullen het winstpotentieel aantasten, maar ondanks dat de waarderingen niet extreem zijn, is er nog genoeg ruimte voor winstgroei.

Terug naar Beleggingsnieuws