Blockchain fondsen zijn populair maar wat zit er onder de motorkap?

Publicatiedatum: 12 mei 2021  
Auteur: Rishma Moennasing


Mede door het succes van bitcoin en ondernemers als Elon Musk die cryptocurrencies promoten, hebben altcoins en ondersteunende technieken zoals blockchain de aandacht van beleggers. Ook verschillende indexfondsen beleggen in deze technieken. Maar wat voor exposure krijg je nu als belegger in deze producten?


Het aantal bedrijven dat direct een link heeft met blockchain is relatief gering en door wetgeving is het maximumgewicht naar deze bedrijven in een dergelijk fonds gelimiteerd. Voor een goede verhandelbaarheid bestaat bovendien een belangrijk deel van zo’n indexfonds uit bekende en grote technologiebedrijven zoals Amazon.com, Alphabet, Samsung en veel andere producenten van halfgeleiders. Maar ook Tesla behoort hiertoe omdat je bij Tesla met bitcoins kunt betalen.


Bijzonder zijn ook de soms grote beleggingen in mijnbouwers, energiebedrijven en financials. Al deze beleggingen vind je ook in andere, veelal goedkopere indexfondsen terug. Een nadere verdieping in het soort beleggingen en de kosten van een blockchainfonds is dus geen overbodige luxe. Het zijn ook fondsen waar Rabobank terughoudend over is mede door de niet duurzame kenmerken zoals een hoge carbonintensiteit van de beleggingen.

 

 Blockchain fondsen zijn populair maar wat zit er onder de motorkap?

Terug naar Beleggingsnieuws