Het nieuwe kabinet is gericht op het verlaten van de EU op 31 oktober.

Het VK moet zich voorbereiden op verkiezingen. Omdat de uitkomst onzeker is, blijft dit een weerslag hebben op de Britse economie, het pond en waarschijnlijk ook de prijzen van Britse activa.

Boris sorteert voor op verkiezingen

Het zou voor de markten goed zijn als het Boris Johnson lukt om zijn belofte waar te maken en de Brexit voor elkaar te krijgen op 31 oktober. Het zou een hoop onzekerheid wegnemen. Het is echter twijfelachtig of hij het in honderd dagen kan waar kan maken, terwijl zijn voorganger drie jaar niet vooruit kwam. Het parlementair reces duurt tot begin september en wordt eind september opgevolgd een nieuw reces voor de partijconventies. De politiek zit echter niet helemaal stil. Aanstaande donderdag is er in één kiesdistrict in Wales een zogeheten by-election. Het zittende Conservatieve Lagerhuislid is veroordeeld voor het moedwillig vervalsen van handtekeningen. Door deze bonnetjesaffaire is hij uit zijn ambt gezet en is er nu een plaats vrij voor herverkiezing. Als het Brecon-district nu in handen valt van de Liberaal Democraten kan de regering nog maar op één stem meerderheid rekenen in het parlement, ondanks de gedoogsteun van de unionisten in Noord-Ierland. Nog een affaire, een overloper of een sterfgeval zal de meerderheid doen verdwijnen.

Ze kunnen de verkiezingen niet lang meer uitstellen, ondanks de voor de Conservatieven dramatische uitslag in de laatste Europese verkiezingen en de uitspraak van het National Economic Research Institute dat het land al een recessie is. Boris zal die verkiezingen waarschijnlijk ingaan als de man die vecht voor Brexiteers en proberen de andere kiezers te verdelen. Het wekt dan ook geen verbazing dat de premier zijn meest vuile woorden niet richtte aan Brussel maar aan Jeremy Corbyn, de leider van Labour, die hij een Bremainer noemt.

Omdat de uitkomst van eventuele verkiezingen in het najaar erg onzeker is, blijft dit een weerslag hebben op de Britse economie, het pond en waarschijnlijk ook de prijzen van Britse activa.

Terug naar Beleggingsnieuws