Eindelijk omslag in Brazilië zichtbaar

President Bolsonaro kan hervormingen doorvoeren die een einde maken aan de jarenlange tegenvallende economische groei en omkoopschandalen.

Brazilië kan eindelijk weer hervormingen doorvoeren

Brazilië maakt eindelijk stappen in de noodzakelijke economische hervormingen. De belangrijkste stap is de pensioenhervorming, die door het Congres wordt besproken en al in het Lagerhuis is aangenomen. Pensioenen vormen 50% van de overheidsuitgaven en groeien met circa 5% per jaar. Het is dus de belangrijkste molensteen om de begroting van Brazilië. Met de hervormingen toont de regering aan dat het veranderingen wil doorvoeren en dat Bolsonaro voldoende politieke slagkracht heeft om te zorgen dat het gebeurt. Het kan ervoor zorgen dat de economische groei in Brazilië in de toekomst weer meer richting die van de periode 1993-2010 beweegt; van 3,5% per jaar in plaats van de magere 0,6% die we sindsdien hebben gezien. De matige groei is niet alleen te wijten aan de matige groei van de wereldhandel. De Braziliaanse economie is als een van de zwakste door de crisis gekomen. De politiek was volledig lamgelegd door het omkoopschandaal rond Petrobras, maar een nieuwe start lijkt nu begonnen.

De Braziliaanse real is dit jaar sterk in herstel, de tienjaarsrente is met twee procentpunten gezakt naar 7% en de beurs is dit jaar een outperformer met een stijging van ruim 25% in euro.

Wij voelen ons comfortabel om Braziliaanse obligaties aan te kopen, maar de aandelenmarkt kan wel kwetsbaar blijken. Brazilië had in het verleden veel te danken aan de grondstoffenhausse en die komt niet meer terug. Nu bedrijven jarenlang zo op de rem hebben gestaan in hun investeringsprogramma’s zal de economie zich niet zo makkelijk uit het moeras optrekken.

Terug naar Beleggingsnieuws