Deze week kiezen de leden van de conservatieve partij hun nieuwe leider

De fractie van de conservatieve partij zal deze week twee kandidaten naar voren schuiven waaruit de leden mogen kiezen, maar het zal voor de nieuwbakken premier niet gemakkelijker worden om Brexit te bewerkstelligen.

Brexit blijft VK beheersen

Hoewel Italië in oktober een begroting neer moet leggen, zal de meeste aandacht toch weer uitgaan naar het al dan niet opnieuw verlenen van uitstel voor de Brexit. De problemen in Italië en het VK zorgen er zodoende voor dat veel buitenlandse beleggers Europese markten mijden. De impact op de kredietopslagen voor Britse en Italiaanse bedrijven is markant. Na de dramatisch verlopen Europese verkiezingen is de Conservatieve Partij op zoek naar een nieuwe leider. Deze week schuift de fractie twee kandidaten naar voren waaruit de leden mogen kiezen. Logischerwijs kiest de partij iemand die de partij klaar kan maken voor de volgende verkiezingen, want als die zouden verlopen zoals die voor het Europees parlement, dan blijft er weinig over van de partij die voor het referendum nog dacht dat het minstens een decennium de lakens kon uitdelen. Als niet verkozen leider van een minderheidsregering zal het voor de nieuwbakken premier niet gemakkelijker worden om Brexit te bewerkstelligen. Noch de EU, noch de oppositie zal er baat bij hebben hem een cadeau te gunnen.

Sommige partijen hopen erop dat de premier het probleem zal voorleggen aan het volk in een tweede referendum, maar daar is tot dusverre nog geen meerderheid voor gevonden. Inmiddels zijn de economische consequenties van de Brexit steeds duidelijker zichtvaar. Tot de eerdere deadline van 31 maart zorgde hamstergedrag van bedrijven en consumenten nog voor een beeld van een redelijk ordentelijke groei. De data over april waren echter dramatisch, met de grootste daling van de transportsector sinds de mijnbouwcrisis van 1974 (-13,4%). De zwakke economie en de politieke onzekerheid houden het Britse pond voorlopig onder druk.

Terug naar Beleggingsnieuws