Publicatiedatum: 13 januari 2021 
Auteur: Erik Schmahl


Deze week beginnen de gesprekken tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Hierin wordt besproken in hoeverre het VK een equivalente handelsplaats is voor financiële diensten. In de handelsovereenkomst van december is overeen gekomen dat beide partijen het recht hebben de ander als equivalent te erkennen. Het VK erkende de EU onmiddellijk, maar dat is niet wederzijds. 


De EU heeft voor 28 van de 30 financiële diensten een barricade opgeworpen. De EU wil dat het VK toezegt zowel nu als in de toekomst te voldoen aan de eisen. Het idee achter Brexit was namelijk dat de Britten zich geen regels zouden laten voorschrijven. Door de opgeworpen barricade van de EU is de kans zeer aanwezig dat er voorlopig geen voortgang wordt geboekt.


Het gevolg hiervan was dat er op 4 januari voor €6,3 miljard aan dagelijkse effectenhandel verdween van de London Stock Exchange. Dit betekent voor een belegger in de EU dat ze vooralsnog met een kennis- en ervaringstest worden geconfronteerd als ze effecten op de Britse beurs willen aankopen.

Foto Londen Stockexchange

Terug naar Beleggingsnieuws