Brits parlement neemt Brexit in handen

Brits parlement neemt Brexit in handen

De beurs krijgt er steeds meer vertrouwen in dat de harde Brexit op 29 maart vermeden kan worden. De brede Britse beursindex, de FTSE 100, is dit jaar met 3,1% gestegen en de FTSE 250, die de aandelen representeert, die daar net te klein voor zijn, is zelfs 5,4% gestegen. De midkaps zijn in principe kwetsbaarder voor een Brexit: waar de FTSE 100 vooral grote internationals betreft, zijn de midkap-aandelen meer van hun thuismarkt afhankelijk.

Dinsdag zal het Britse parlement over het Brexit plan van premier May stemmen. De algemene verwachting is dat het plan onvoldoende goedkeuring krijgt. Daarmee is de softe Brexit nog niet helemaal van tafel. May is er veel aan gelegen om het plan als het enige alternatief voor een no-deal harde Brexit te houden in de hoop dat haar partij het uiteindelijk toch zal steunen (en anders met de hulp van de rest van het parlement). Het parlement heeft echter het heft in handen genomen en die strategie gedwarsboomd. May moet na afwijzing van het plan, snel terugkomen met een nieuw alternatief. Het parlement wil voorkomen dat het VK onvoorbereid en zonder transitie-overeenkomst de Brexit in gaat. Het enthousiasme waarin Nederland extra douaneambtenaren aantrekt vanwege de Brexit, lijkt in het VK ver te zoeken.

Er wordt nu openlijk gesproken over uitstel. De EU lijkt daar ook wel aan mee te willen werken. De vraag is natuurlijk tot hoever het dan wordt uitgesteld. Het akkoord moet ook nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en die wisselt na de verkiezingen van 23-26 mei. Voordeel van uitstel is dat het de angst voor een no-deal exit grotendeels zal wegnemen.

Daarmee zijn er nog wel andere wolken aan de horizon. De markten zullen het zeker niet waarderen als er verkiezingen komen waarbij Labour de macht krijgt. Dan neemt de kans op een harde Brexit weliswaar sterk af, maar dan komen er een hoop zorgen bij, zoals nationalisaties en een oplopend begrotings¬tekort. Het is goed voorstelbaar dat Labour na het afstemmen van het plan van May een motie van wantrouwen tegen de regering indient. Hoe verdeeld de Tories ook zijn, de kans lijkt niet groot dat een deel Labour steunt en nu verkiezingen wil uitschrijven. De belangrijkste graadmeter van de Brexit-stemming in de markt is het Britse pond. Die is van € 1,30 voor het referendum en € 1,44 voor de aankondiging ervan, gedaald naar € 1,10 en nog amper in herstel. Als de harde Brexit er onverhoopt toch komt, zal het pond waarschijnlijk verder dalen en is € 1,00 goed mogelijk. Om terug te keren naar het niveau van voor het referendum is meer nodig dan uitstel of zelfst afstel van de Brexit. Dan moeten de groeiperspectieven voor de Britse economie weer terugkeren waar ze waren en daarvoor hebben ze door het proces een te grote knauw gekregen. Dat betekent echter niet dat de beurswaarde van de bedrijven in de FTSE zich niet kunnen herstellen als de angst voor de Brexit gaat liggen. De FTSE 100 is sinds het referendum 1,2% per jaar achtergebleven bij de EuroStoxx50; de FTSE 250 zelfs 3,0% per jaar versus de EuroStoxx 600.

Terug naar Beleggingsnieuws

Zelf regelen & Contact

Zelf regelen Contact Chat Bel ons