Britse zorgen voorbij Brexit

Beurzen in de ban van politieke ontwikkelingen

De Brexit is niet langer de enige politieke ontwikkeling die drukt op zowel de sterling als de Britse beurzen. Het mogelijk (snel) aftreden van May, de zoektocht naar een geschikte opvolger en de plannen van Labour om nutsbedrijven te nationaliseren zorgen voor reacties van beleggers.

Lange tijd was Brexit het enige dat de Britse munt raakte. Sinds het referendum zakte het pond aanzienlijk weg om de verslechterde lange termijn vooruitzichten voor de economie te weerspiegelen. Dit jaar was er enige hoop op herstel toen het parlement de harde Brexit leek af te wenden en de EU bereid bleek tot uitstel. Maar het VK maakt weinig vordering. Deze week gaan de Europese verkiezingen tot een grote roep van onvrede leiden. Het aftreden van premier May is een kwestie van weken. De Britse markt heeft inmiddels meer om zich druk over te maken dan Brexit. Als de Conservatieven er niet in slagen om een opvolger te vinden achter wie men zich kan scharen, zal de regering vleugellam blijven en komen verkiezingen dichterbij.

Voornemens van Labour om tot nationalisatie over te gaan van nutsbedrijven die onder staatstoezicht staan, zetten aandelen en obligaties van deze bedrijven onder druk. De verwachte overnameprijs kan immers laag zijn. Overigens geeft slechts 28% van de Britten aan op Labour te willen stemmen als er nu verkiezingen zijn, dus het is verre van een waarschijnlijk scenario, maar het geeft andermaal aan hoe de markt geobsedeerd is door politieke risico’s. De uitkomst van de Europese verkiezingen zal waarschijnlijk gauw worden vergeten, want de macht ligt in Brussel niet bij het parlement. Politieke risico’s staan in het komende jaar zeker weer hoog op de agenda van beleggers. Het Britse pond blijft daarbij een van de kwetsbare factoren.

Terug naar Beleggingsnieuws