Publicatiedatum: 25 november 2020
Auteur: Peter Vonk 


Bedrijven die hun veilige kredietstatus verloren hebben, zoals Ford en Occidental Petroleum, worden ‘fallen angels’ genoemd. Portefeuillemanagers worden door portefeuillerestricties genoodzaakt om dit type bedrijven te verkopen. Deze geforceerde verkoop zet druk op de kredietopslag en de koers van de obligaties. Vaak is het prijseffect groter dan je mag verwachten op basis van de fundamentele ontwikkeling.


Vanuit het oogpunt van beleggers wordt het dan juist interessant om die ‘fallen angels’ in een portefeuille op te nemen. Het rendement op deze obligaties is doorgaans in dezelfde orde van grootte als van een brede high yield benchmark. Echter die laatste bevat ook voor de helft aan obligaties met een mindere kredietkwaliteit (B en CCC).


Dit jaar is een record hoeveelheid aan bedrijfsleningen afgewaardeerd van investment grade naar de high yield status. De sectoren detailhandel en energie hebben over 2020 de meeste ‘fallen angels’ laten zien. Voor 2021 worden er minder ‘fallen angels’ verwacht door het glorende herstel van de economie.

Taartdiagram met fallen angels per sector

Terug naar Beleggingsnieuws