Centrale banken zetten rentes verder omlaag

De ECB zorgde afgelopen week voor een verrassing . Zij maakt zich namelijk op voor nieuwe maatregelen, inclusief een verlaging van het depositotarief. Dat is nu -40 basispunten en Draghi maakte duidelijk dat dit geen vloer is, zoals eerder aangenomen. De aankondiging afgelopen woensdag dat de Amerikaanse Federal Reserve het de rentetarieven zou verlagen, kwam allesbehalve onverwacht. Nadat de Fed tot en met eind vorig jaar de rentetarieven had verhoogd, vormen de lage inflatie en de terugslag in de wereldhandel door protectionisme voor voldoende reden om het rentebeleid om te gooien.

De markt schat de kans voor een renteverlaging van 50 bps op 20% en voor een verlaging van 25 bps op 80%. Omdat de renteverla-ging duidelijk afhankelijk is van de handelsbesprekingen op de G20 van volgende week en er de hoop is op een nieuwe pauze in de maatregelen, is het logisch dat de markt op slechts 0,25% rekent. Historisch gezien gaat een ommekeer in het rentebeleid echter vaak gepaard met een stap van 0,5%, dus die mogelijkheid is er wel een om mee rekening te houden.

Een lagere rente in de VS heeft wereldwijde consequenties. Het zal in veel opkomende landen gevolgd kunnen worden door een renteverlaging, want in de meeste landen is de inflatie goed onder controle. Activa van emerging markets lijken dan ook het gunstigst gepositioneerd om van een renteverlaging te gaan profiteren. Omdat de rentes daar over het algemeen niet extreem laag zijn, is het de categorie binnen obligaties die we met droge ogen nog kunnen aanbevelen. Over het algemeen zijn obligaties natuurlijk bijzonder duur geworden. Niet alleen staatsleningen, maar ook de bedrijfsobligaties bieden weinig rendement. Al zullen de rendementen mogelijk nog verder afnemen als de ECB haar opkoopprogramma een nieuwe impuls gaat geven. 

De laatste keer dat de ECB haar rentetarieven verlaagde, in maart 2016, ging dat gepaard met een opkoopoperatie van € 80 miljard en het nieuwe financieringsprogramma voor banken, de TLTRO. Het lijkt logisch dat de ECB ook die maatregelen weer van een impuls voorziet, wanneer de rentetarieven worden verlaagd. Of de ECB haar stappen al in juli zet, als de Fed de rente verlaagt, of tot september wacht, valt te bezien.

Opmerkelijk was de uitspraak van de ECB dat er symmetrie zit in hun inflatiedoelstelling van een inflatie van dichtbij 2%. Met andere woorden: het feit dat de ECB de afgelopen jaren haar inflatiedoelstelling niet heeft gehaald, betekent dat ze dit de komende jaren moeten goedmaken. Daarmee geeft hij in principe een zeer krachtig signaal naar de markt, namelijk dat de inflatie best een tijd boven de doelstelling van 2% mag bivakkeren om het verloren terrein goed te maken. Dat impliceert dat rentetarieven nog jarenlang laag zullen blijven. Ondanks de forse daling van de lange rente ging de lange termijn inflatieverwachting in de markt dan ook omhoog. Dat is een belangrijke indicator voor de ECB. Het is ook een van de redenen dat we een belangrijk deel van de staatsleningencomponent in inflatieleningen hebben belegd.

Terug naar Beleggingsnieuws