Publicatiedatum: 14 oktober 2020
Auteur: Peter Vonk


Beleggers zien de rol van China als speler op het wereldtoneel toenemen. De Chinese centrale bank (PBoC) voert een beleid wat er op gericht is om de Chinese munt internationaal belangrijker te maken. Hiermee proberen ze de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. 


Dit is zichtbaar in de openstelling van de financiële markten in China en de opname van China in een toenemend aantal toonaangevende benchmarks. Met een rente van zo’n 3% biedt China een aantrekkelijk alternatief voor Amerikaanse 10Y staatsobligaties. Door de krachtige aanpak van de pandemie en het stevige economische herstel is de vraag naar Chinese aandelen en obligaties sterk toegenomen. De consequentie is een sterkere munt. 


De yuan is sinds het dieptepunt op 28 mei 7% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De laatste cijfers over de inkoopmanagersindex en de sterke toename in de import bevestigen de uitbreiding van het herstel in de economie. China heeft de wind dus in de zeilen. Door de breed herstellende economie en de aanhoudende vraag van beleggers kan de munt in waarde en status toenemen.

China heeft wind mee

Terug naar Beleggingsnieuws