Publicatiedatum: 28 september 2020

Met de aangekondigde opname in de FTSE World Government Bond Index in april volgend jaar worden Chinese staatsleningen in alle grote obligatie-indices vertegenwoordigd. Vorig jaar kwamen de obligaties al in de Bloomberg Global Aggregate. Lange tijd waren veel beleggers terughoudend met deze obligaties, omdat zij zich niet goed hadden ingericht om de transacties te doen en te settelen. Ook de angst voor kapitaal-restricties speelt natuurlijk een rol, maar de Chinese autoriteiten hebben dit jaar eigenlijk veel restricties weggenomen. 

Gezien de gemiddelde levensstandaard in China lijkt opname in de emerging markets logisch, zoals bij aandelen geschiedt. Toch is China geen opkomende markt omdat het zichzelf kan financieren, terwijl opkomende markten daarvoor juist sterk van het buitenland afhankelijk zijn. China is een grote obligatiemarkt, met een omvang die iets groter is dan Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Het gewicht in de benchmarks zal nog jaren lager zijn, maar geleidelijk toenemen. De instroom als gevolg van de opname in de FTSE World Government Bond Index wordt door investment banks geraamd op $ 140 miljard. Dat is vergelijkbaar met wat er sinds vorig jaar in obligaties van China is gestroomd na de opname in de Bloomberg Global Agg index. Fondsbeheerders kunnen in aanloop naar de opname de obligaties al opnemen voor een groter gewicht. Zo heeft Pimco Global Bonds een belang van 7,6% in China obligaties. 

Met een effectief rendement van 3,1% geeft China aanzienlijk meer rente dan andere wereldwijde staatsleningen. De kosten van de valutahedge zijn echter navenant. Beleggers zullen vooral van een positie in China profiteren als de rente er daalt of minder stijgt dan in de laagrentende markten.

China aan kop in het herstel

Terug naar Beleggingsnieuws